Eenzaamheid de baas

Eenzaamheid is iets van alle (leef)tijden: het is een probleem dat altijd heeft bestaan en voorkomt onder tieners, twintigers, volwassenen en ouderen. Je alleen voelen, is een vervelende emotie die je verdrietig en neerslachtig kan maken. Wil je eenzaamheid graag de baas zijn? We geven een aantal tips.

Emotioneel en sociaal

Je eenzaam voelen, heeft vaak te maken met gebrek aan sociaal contact. Het aantal sociale contacten komt niet overeen met het aantal gewenste sociale contacten, en daar voel je je slecht over. Eenzaamheid komt niet alleen voor als je geen enkel contact hebt. Je kunt je ook eenzaam voelen als je slechts één vriend hebt, maar er een hele hand vol zou willen.
Maar eenzaamheid is niet altijd gelinkt aan gebrek aan sociaal contact. Je kunt je ook alleen voelen terwijl je je tussen de mensen begeeft. Deze emotionele eenzaamheid komt vaak voort uit de kwaliteit van het contact: je ervaart dit contact bijvoorbeeld als moeizaam of oppervlakkig.

Eenzaam zijn of je eenzaam voelen

Er zit een verschil tussen echt eenzaam zijn, of gevoelens van eenzaamheid ervaren. Je hoeft niet per se eenzaam te zijn om je (af en toe) eenzaam te voelen. Het kan helpen om je te realiseren dat eenzaamheid er vaak bij hoort in het leven. Je bent niet alleen; ruim drie miljoen Nederlanders voelen zich regelmatig eenzaam. Hoewel er bij (jong)volwassenen nog altijd een taboe op dit onderwerp heerst, is het goed om je gevoelens bespreekbaar te maken. Is er een vriend aan wie je kwijt kunt hoe je je voelt? Of een collega, familielid of buurvrouw? Grote kans dat je te horen krijgt dat diegene zich ook weleens eenzaam voelt, wat jou weer kan sterken in je eigen emoties.

Eenzaamheid is niet altijd op te lossen

Er is niet één manier om eenzaamheid aan te pakken. De oplossing is verbonden aan de reden van je eenzame gevoelens. Heb je geen of weinig contacten, maar daar wel behoefte aan? Via verschillende kanalen kun je contacten opdoen, bijvoorbeeld via de sportschool, internet of een buurthuis. Maar eenzaamheid is niet altijd op te lossen. Zo kan het verlies van een dierbare heel eenzame gevoelens met zich meebrengen die je misschien wel altijd bij je zal dragen. In dat geval is het raadzaam om te leren gaan met de gevoelens van eenzaamheid.

Erover praten, nieuwe contacten opdoen en beseffen dat je niet de enige bent, zijn manieren om eenzaamheid aan te pakken. Heb je het idee dat je vastloopt en wil je hulp bij je eenzame gevoelens? De huisarts kan je doorverwijzen voor een gesprek met een ggz-psycholoog.

Volg ons ook op Facebook voor leuke feitjes, ideetjes, handige apps, boeken, tips & tricks.

Privé delen
Publiek delen