3. Behandeling winterdepressie

Combitherapie: lichttherapie, persoonlijke gesprekken én internettherapie

Met een winterdepressie behandeling pakken we zowel het psychisch als lichamelijk vlak aan door middel van combitherapie. Dit bestaat uit drie delen die elkaar versterken en terugval voorkomt:

 • Face-to-face gesprekken met cognitieve gedragstherapie – dit vormt de basis, aangezien het een bewezen effectieve behandelvorm is bij depressie;
 • Lichttherapie – dit werkt in op de melatonine-serotonine hormoonbalans;
 • Depressie internettherapie– hiermee geven we je zoveel mogelijk flexibiliteit en eigen regie over jouw behandeling.

Met winterdepressie combitherapie ga je overwegend thuis aan de slag. Hiermee heb je meer flexibiliteit: je hoeft jouw schema niet om te gooien voor wekelijkse gesprekken met jouw behandelaar en ’s morgenvroeg kun je op je eigen gemak thuis achter de daglichtlamp zitten. Face-to-face gesprekken met jouw behandelaar zijn echter wel noodzakelijk, afhankelijk van de mate van jouw winterdepressie.

Cognitieve gedragstherapie bij winterdepressie

Door een winterdepressie ben je inactiever, trek je jezelf meer terug en ben je geneigd langer in bed te blijven. Irreële (negatieve) gedachten kunnen de overhand nemen en je gedrag negatief beïnvloeden. Cognitieve gedragstherapie kan hierin veel betekenen door negatieve gedachten te veranderen en het depressieve gedrag aan te pakken. Het is namelijk een behandelvorm die gebaseerd is op het verband tussen gevoel, gedrag en gedachten.

Lichttherapie is zeer effectief voor behandeling van winterdepressie

Lichttherapie is door de jaren heen een zeer effectief bevonden voor een winterdepressie behandeling. De symptomen van een winterdepressie worden voor een groot deel veroorzaakt door een verstoring van je biologische klok: doordat je onvoldoende daglicht krijgt in de winter, maakt je lichaam ook overdag het ‘slaaphormoon’ melatonine aan, wat dus niet de bedoeling is. Lichttherapie zorgt ervoor dat de hoeveelheid melatonine in je bloed overdag afneemt. Ook zorgt het ervoor dat je energieker en opgewekter wordt en jouw dag- en nachtritme weer beter in balans zijn.

Aandachtspunten bij lichttherapie:
Belangrijk is dat je gedisciplineerd met de therapie omgaat en het schema en de tijdsduur van de lichttoediening nauwkeurig opvolgt. Daarnaast is het volgende ook van belang:

 • De kwaliteit van de lamp is belangrijk;
 • Het licht moet gedurende een behandelsessie voortdurend in de ogen vallen;
 • Het is belangrijk om ’s ochtends na het opstaan voor de lamp te zitten, te laat beginnen kan slaapstoornissen veroorzaken/verergeren;
 • Lichttherapie is minder effectief als je ermee begint als de winterdepressie zich al heeft ontwikkeld.

Tijdens de diagnose wordt goed gekeken of lichttherapie voor jou geschikt is en welke intensiteit van behandeling nodig is passend bij de klachten die je ervaart. In enkele situaties kan het zijn dat lichttherapie niet geschikt is:

 • Bij aanwezigheid van andere psychiatrische aandoeningen, zoals een bipolaire stoornis;
 • Als je te maken hebt met epilepsie;
 • Indien je last hebt van zware migraine;
 • Als je bepaalde medicatie slikt;

De duur van de behandeling van winterdepressie verschilt

Lichte winterdepressie

Als bij de diagnose is bepaald dat je een lichte winterdepressie hebt, dan is de totale therapieduur vier tot zes weken. Je gebruikt de therapielamp en je hebt één face-to-face intakegesprek én één evaluatiegesprek met jouw therapeut. Je volgt de volledige internettherapie.

Gemiddelde winterdepressie

Bij een gemiddelde winterdepressie heb je naast het intakegesprek nog drie gesprekken met jouw therapeut. Het is fijn om de vorderingen die je thuis maakt, en eventueel de problemen waar je tegenaan loopt, face-to-face te bespreken. Je gebruikt de therapielamp en volgt de volledige internettherapie.

Zware winterdepressie

Als je te maken hebt met een zware winterdepressie, dan heb je een intensieve behandeling nodig. Naast de intake worden nog zes gesprekken met de therapeut gepland. De therapeut houdt de vinger aan de pols en je kunt bij hem/haar met al je vragen terecht. Deze feedback momenten zijn voor iemand met een zware depressie erg belangrijk. Ook bij een zware winterdepressie ga je thuis aan de slag met de therapielamp. Je volgt ook het volledige internettherapieprogramma.

Winterdepressietherapie wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Je hebt wel een verwijsbrief van de huisarts nodig.