2. Oorzaken winterdepressie

Niet voldoende daglicht

De grootste oorzaak van winterdepressie lijkt het gemis aan voldoende daglicht in de herfst- en wintermaanden. Te weinig licht in de donkere maanden zorgt voor een ontregeling van je biologische klok, waardoor jouw natuurlijk dag- en nachtritme verstoord raakt. Dit heeft gevolgen voor een aantal biologische lichaamsprocessen:

Melatonine en het slaap- en waakmechanisme

De pijnappelklier in je hersenen maakt het hormoon melatonine aan. Dit hormoon maak je ’s nachts aan en het regelt jouw slaapmechanisme. Zodra het in de ochtend weer (voldoende!) licht wordt, stopt je pijnappelklier met het aanmaken van melatonine.

Maar bij veel mensen stopt het lichaam in de donkere maanden niet met het aanmaken van melatonine, omdat het onvoldoende lichtsignalen krijgt. Het daglicht is namelijk zwakker in de winter, het is minder lang licht en de zon komt laat op. Doordat je lichaam overdag het slaaphormoon blijft aanmaken, blijf je gedurende de dag slaperig, vermoeid en lusteloos. Een teveel aan melatonine kan ook zorgen voor een aanhoudend somber gevoel.

Melatonine en andere hormonen

Er is nog niet voldoende onderzoek naar gedaan, maar het lijkt erop dat een onbalans van melatonine/serotonine ook een rol speelt bij een winterdepressie. Het teveel aan melatonine overdag zorgt er ook voor dat er minder serotonine wordt aangemaakt. Serotonine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Het wordt overdag aangemaakt en speelt een rol bij je stemming, zelfvertrouwen, seksuele activiteit, emoties en eetlust.

Oorzaken van psychologische aard

De oorzaak van een winterdepressie kan echter ook psychologisch van aard zijn. Doordat het in de herfst- en wintermaanden buiten koud, donker en grijs is, kan je stemming hierdoor negatief worden beïnvloed. Het is geen tijd van leuke (buiten-)activiteiten, zoals festivals of dagjes naar het strand gaan etc. Ook is de december feestmaand voor sommige mensen een bron van stress en spanning.

Een deel van de oorzaak van winterdepressie ligt wellicht bij erfelijkheid

Waarom sommige mensen gevoeliger zijn voor winterdepressie dan anderen is niet bekend. Al wordt hier wel veel onderzoek naar gedaan. Het lijkt erop dat bij sommige mensen het oog minder lichtgevoelig is, waardoor de hersenen onvoldoende lichtsignalen krijgen. Een erfelijke component is niet uit te sluiten. Het blijkt namelijk dat winterdepressie vaak in meer generaties binnen een familie voorkomt.

Met behulp van een behandeling gebaseerd op o.a. lichttherapie en cognitieve gedragstherapie kun je een winterdepressie gelukkig goed aanpakken.