1. Aanmelden bij Mentaal Beter

Wat goed dat je de volgende stap in jouw herstel gaat zetten. Om in behandeling te komen bij Mentaal Beter dien je eerst aangemeld te worden. Dit kun je door jouw huisarts laten doen, maar je kunt dit ook zelf doen. Op deze pagina gaan we je uitleggen op welke manieren je kunt aanmelden bij Mentaal Beter.

2. Aanmelden Volwassenen

Om je aan te melden en een behandeling te starten hebben wij een geldige verwijsbrief nodig van je huisarts. Zonder deze verwijsbrief is het niet mogelijk om te beginnen met een behandeling. Je kunt je zowel online als via e-mail aanmelden bij Mentaal Beter. Bij iedere manier van aanmelden hebben wij een verwijsbrief nodig.

Online aanmelden volwassenen

Met behulp van onze chatbot Siggie is aanmelden een fluitje van een cent. Je hoeft alleen maar zijn vragen te beantwoorden en voor je het weet is je aanmelding voltooid. Je kunt ook gelijk je verwijsbrief mee versturen. Wij zullen na het invullen van je gegevens binnen tien werkdagen contact met je opnemen. Klik hier om je samen met Siggie aan te melden.

Aanmelden via e-mail

Als je van je verwijzer een verwijsbrief hebt meegekregen, kun je deze op verschillende manieren versturen:

1. Per mail naar verwijsbrief@mentaalbeter.nl. Dit kan op twee manieren:

  • Verstuur de (digitale) verwijsbrief mee in de bijlage;
  • Maak een foto van de verwijsbrief met je smartphone en stuur deze mee in de e-mail.

Vragen over aanmelden?

Ons planbureau is iedere werkdag bereikbaar tussen 8.00 en 17.30 uur op 088-010 44 80.

3. Aanmelden Kind en Jeugd

Kinderen en jongeren kunnen zowel via e-mail (planbureaukj@mentaalbeter.nl) als online worden aangemeld. Met behulp van onze chatbot Siggie is aanmelden een fluitje van een cent, voor je het weet is de aanmelding voltooid. Klik hier om samen met onze chatbot ‘Siggie’ aan te melden.

Verwijsbrief

Wij hebben een geldige verwijzing van (huis)arts of doorverwijzing van gemeente of wijkteam nodig om de aanmelding te voltooien. Het kan voorkomen dat Mentaal Beter de verwijsbrief rechtstreeks ontvangt van de verwijzer, maar het kan ook voorkomen dat je de verwijsbrief meekrijgt van de verwijzer.

Als je van je verwijzer een verwijsbrief hebt gekregen, kun je deze op verschillende manieren met ons delen:

  • Als je de aanmelding online doet kun je de verwijsbrief gelijk meesturen.
  • Als je de aanmelding per e-mail doet kun je deze meenemen in de e-mail naar planbureaukj@mentaalbeter.nl. Voeg de (digitale) verwijsbrief dan toe als bijlage of maak een foto van de verwijsbrief met je smartphone en stuur deze mee in de e-mail.

Intake

Nadat we duidelijkheid hebben over het gezag, een geldige verwijsbrief hebben ontvangen en de behandelovereenkomst is getekend worden de intakegesprekken* ingepland.

Tijdens deze intakefase willen we een goed beeld krijgen van de problemen en hulpvraag**. Het eerste intakegesprek wordt uitgevoerd door een behandelaar en is bedoeld om helder te krijgen welke hulpvraag er ligt en welke verwachtingen er zijn van een traject bij Mentaal Beter Jong. Het tweede intakegesprek is met een regiebehandelaar. De regiebehandelaar is de persoon die eindverantwoordelijk is voor de kwaliteit van de behandeling.

De kosten voor het traject worden in rekening gebracht bij uw gemeente. De intakegesprekken worden ook bij uw gemeente in rekening gebracht als er geen vervolgtraject plaatsvindt.

* In de regio’s Rijnmond en West-Brabant West vindt er eerst een triage plaats. 
** Helaas kan het ook voorkomen dat wij moeten constateren dat wij niet de benodigde expertise of geen passende interventie hebben om jullie een passend zorgaanbod te kunnen doen. Als dat zo is zullen wij jullie hierover informeren.

Vervolg

Na de intakefase starten we met de behandeling of wordt er eerst nog aanvullend psychologisch onderzoek uitgevoerd om tot een zorgvuldige diagnose en behandeladvies te komen. Een goede diagnose is belangrijk om de juiste aanpak te bepalen. De uitkomsten van dit onderzoek bespreken we met elkaar in een adviesgesprek.

In sommige gevallen stopt het traject na dit onderzoek. In andere situaties wordt het traject vervolgd met behandeling. Vervolgens werken we in de behandeling samen aan het verminderen van de klachten, zodat jullie de uitdagingen van het leven beter aankunnen.

Gedurende de behandeling is het mogelijk dat familie en naasten betrokken worden. Lees in ons Kwaliteitsstatuut hoe wij dit vorm geven.

Wachttijden
Wachten is natuurlijk nooit fijn, maar het kan zijn dat er na de intake nog een wachttijd is voordat u verder door ons geholpen kan worden. We streven ernaar om deze wachttijden zo kort mogelijk te houden en om de behandeling of het onderzoek zo snel mogelijk te laten starten na de intakegesprekken. Zodra er ruimte is wordt er contact met u opgenomen.

4. Toestemming ouders

Voor een aanmelding van een kind tot 16 jaar is het noodzakelijk dat beide gezaghebbende ouders toestemming geven. Als de ouders gescheiden zijn en wél beiden het ouderlijk gezag over het kind hebben, zal schriftelijke toestemming van beide ouders gevraagd worden. Wanneer één van de ouders het kind aanmeldt, dient de andere ouder hiervoor ook toestemming te geven. Deze heeft immers ook recht op informatie over de behandeling.

Kinderen tussen de 12 en 16 jaar hebben recht op geheimhouding van de psycholoog. Alleen wanneer dit in het belang van het kind is, zal de psycholoog deze geheimhouding (na overleg met het kind) doorbreken. Een kind moet vanaf de leeftijd van 12 jaar ook zelf mee tekenen voor de behandeling.

Jongeren vanaf 16 jaar mogen zichzelf aanmelden voor psychologische hulpverlening. Ook zij hebben recht op geheimhouding. Hier geldt ook: alleen indien de psycholoog dit noodzakelijk acht zal deze, na overleg met de jongere, in zijn of haar belang de geheimhouding doorbreken.

Onze psychologen streven ernaar om ouders / voogd zoveel mogelijk te betrekken bij de behandeling van hun kind.