1. E-health

Bij Mentaal Beter vinden we het enorm belangrijk dat onze cliënten zelf ook actief aan het werk kunnen gaan met hun herstel. Zij zijn tenslotte de experts op het gebied van de klachten en daarom stimuleren wij onze cliënten om zoveel mogelijk zelf de doelen van de behandeling op te stellen. Ook stimuleren wij cliënten om te lezen over de behandeling, het maken van huiswerkopdrachten en te oefenen in het dagelijks leven.

E-health - Beeldbellen - Online psycholoog

Naast de reguliere behandelingen, waarbij er persoonlijk contact is tussen cliënt en behandelaar, biedt Mentaal Beter ook internettherapie aan. Internettherapie wordt binnen de ggz ook wel ‘online therapie’ genoemd, of kortweg: ‘e-health’.

2. Wat is e-health?

E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. E-health wordt ook wel ‘zorg via internet’ genoemd. Er zijn enorm veel mogelijkheden voor e-health bij Mentaal Beter. We bieden onder andere online programma’s, games en andere applicaties aan. Bij veel programma’s kun je zelfstandig aan de slag, maar er zijn ook behandelprogramma’s waar je samen met de behandelaar aan werkt. Cliënten zijn dankzij e-health in staat de regie te nemen over hun gezondheid.

Omdat we zien dat de effecten van e-health het grootst zijn wanneer deze in combinatie met persoonlijk contact wordt aangeboden, zetten we bij Mentaal Beter altijd een combinatie in van zowel e-health als persoonlijke gesprekken. Dit wordt ook wel “blended therapie” genoemd.

De online programma’s en behandelingen bevinden zich in een online privé omgeving. Programma’s kunnen worden afgewisseld met filmfragmenten, opdrachten, educatie en animaties.

3. E-health bij Mentaal Beter

Mentaal Beter maakt gebruik van het EMHP (Electronic Mental Health Platform). Hiermee bieden wij meer dan 100 e-health modules aan die aansluiten op de behandelingen van kinderen, jeugd en volwassenen. Er zijn hulp gerichte modules welke specifiek gericht zijn voor de behandeling van een hulpvraag zoals adhd, angststoornissen, autisme of depressie. Daarnaast zijn er ook therapie gerichte programma’s welke afgestemd worden op de behandeling. Denk hierbij aan het kop-model of cognitieve gedragstherapie.

Alle modules, app’s en vragenlijsten die beschikbaar zijn bij Mentaal Beter werken via de beveiligde omgeving van het EMHP. Hiermee kun je gerust en veilig aan de slag en heeft de psycholoog de mogelijkheid om mee te kijken en de e-health actief te betrekken bij de behandeling.