1. Wat is PTSS (Posttraumatische Stressstoornis) ?

Een posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een psychische stoornis die op elke leeftijd kan ontstaan na het ervaren van een zeer traumatische gebeurtenis. Het heeft vaak een grote impact op  verschillende delen van je leven, zoals je sociale relaties en werk-/schoolprestaties. Ongeveer 10% van kinderen, jongeren en volwassenen die te maken hebben gehad met een traumatische gebeurtenis, ontwikkelt hierna PTSS. Maar wat verstaan we onder een traumatische gebeurtenis?

PTSS | Trauma

Wanneer spreken we van een trauma?

Je maakt als kind, jongere en volwassene van alles mee in het leven. Vaak zijn dit plezierige of neutrale gebeurtenissen, maar soms zijn het ingrijpende, schokkende gebeurtenissen. Hierbij kun je denken aan:

  • Fysiek geweld;
  • Emotionele verwaarlozing;
  • Seksuele mishandeling;
  • Langdurig gepest worden;
  • Het meemaken van een natuurramp of oorlogsgeweld;
  • Het hebben van een gezinslid met een chronische psychische of lichamelijke ziekte;
  • Een vechtscheiding waarbij kinderen vaak worden blootgesteld aan geweld tussen ouders.

Sommige mensen zijn in staat om zelf of met hulp uit hun omgeving een traumatische gebeurtenis te verwerken. Anderen hebben daar meer moeite mee en kunnen psychische klachten ontwikkelen. Het is heel normaal om na een traumatische gebeurtenis last te hebben van symptomen als nachtmerries, flashbacks, en schrik- en vermijdingsreacties. Maar deze posttraumatische klachten moeten natuurlijk niet je leven overnemen. 

Er zijn verschillende psychotraumatische stoornissen, waarvan PTSS het meest bekend is. Andere psychotraumatische stoornissen zijn bijvoorbeeld de acute stressstoornis, reactieve hechtingsstoornis en ontremd-sociaalcontact stoornis.

Wat kun je doen als je te maken hebt met PTSS?

Als je te maken hebt met PTSS na een traumatische gebeurtenis, dan is het heel belangrijk om zo snel mogelijk professionele hulp in te schakelen. Hoe langer je wacht met het goed verwerken en behandelen van jouw psychische klachten, hoe groter de gevolgen voor jouw gehele leven kunnen zijn. Gelukkig zijn dit soort klachten goed te behandelen en zijn er verschillende behandelmogelijkheden:

Net als met andere psychische klachten, is het noodzakelijk om een nauwkeurige diagnose te laten stellen door een psycholoog om de juiste behandeling te bepalen.