1. Wat is farmacotherapie?

Farmacotherapie is een behandeling met medicijnen die kan worden ingezet als ondersteuning bij psychologische behandelingen. Medicatie is meestal niet noodzakelijk. Vaak lukt het ook zonder medicatie om aan je herstel te werken. Medicatie kan worden overwogen als de psychologische behandeling onvoldoende effect heeft of als de klachten ernstig zijn. Als je al medicatie gebruikt, dan is het belangrijk dit bij het intakegesprek te melden en wordt afgestemd met de voorschrijver, wie jouw medicatie controleert.

Farmacotherapie

Klachten waarbij medicatie kan worden ingezet zijn vaak klachten die passen bij:

  • aandachtstekort en hyperactiviteit (ADHD)
  • angst- en dwangklachten
  • ernstige depressie

2. Hoe werken medicijnen?

Medicatie beïnvloedt signaalstoffen in je hersenen. Het kan er daardoor voor zorgen dat de problemen die je ervaart minder overheersend zijn. Hierdoor kun je beter aan je herstel werken. Het kan wel een tijdje duren voordat je een middel en dosering hebt gevonden die voor jou een goed effect geeft en niet teveel bijwerkingen.

Medicatie voorschrijven gebeurt heel zorgvuldig en er wordt gekeken naar:

  • het juiste middel
  • de juiste dosis
  • het effect
  • de bijwerkingen
  • hoe lang de medicijnen nodig zijn

3. Wie schrijft de medicijnen voor?

Bij Mentaal Beter kunnen medicijnen worden voorgeschreven door een arts (meestal een psychiater) of een verpleegkundig specialist GGZ. Als een behandelaar denkt aan farmacotherapie, dan wordt een medicatie-intake aangevraagd waarin samen met client wordt vastgesteld of (verdere) behandeling met medicatie geïndiceerd is. In de medicatie-intake worden de klachten nogmaals doorgenomen en ook lichamelijke ziekten uitgevraagd. Soms is voor de start van medicatie aanvullend (laboratorium)onderzoek nodig. Daarna wordt de medicatie ingesteld. De duur van deze behandeling is sterk afhankelijk van de aard en omvang van de problemen en het soort medicatie. Farmacotherapie kan worden ingezet bij jongeren, volwassenen en ouderen die psychische klachten ervaren.

Als je vragen hebt over de behandeling met medicatie kun je altijd contact met ons opnemen.

Actueel aanbod vestigingen

Niet al onze praktijken bieden farmacotherapie aan. Bekijk het actuele zorgaanbod op de praktijkpagina van de locatie bij jou in de buurt. Klik hier om naar de praktijkzoeker te gaan.