1. De voordelen van hardlopen

Hardlopen is goed voor lichaam en geest. Onderzoek heeft aangetoond dat hardlopen somberheid, depressieve klachten en spanningsklachten vermindert.
Tijdens het hardlopen worden bepaalde stoffen zoals endorfine aangemaakt, die een stress-verlagend effect hebben en zorgen voor een prettig gevoel. Daarnaast is het zo dat het behalen van gestelde doelen, bijvoorbeeld een half uur lopen, een positief effect heeft op je zelfvertrouwen. Het hardlopen in een groep zorgt ook voor sociale contacten, waardoor je ook op dit vlak je vaardigheden kunt verbeteren.

2. Runningtherapie in het kort

Runningtherapie is het therapeutisch inzetten van een duurloop onder begeleiding van een
therapeut als aanvullende behandelvorm voor mensen met psychische klachten. Runningtherapie vindt plaats in een groep en onder professionele begeleiding.

3. Voor wie is runningtherapie geschikt?

Heb jij last van stemmingswisselingen en/of depressieve klachten en ben je in behandeling bij Mentaal Beter? Dan is runningtherapie mogelijk een geschikte aanvulling voor je. De therapie kan ook bijdragen aan je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Runningtherapie wordt niet op iedere vestiging aangeboden, wil je meer informatie over runningtherapie? Neem dan contact ons op of met je behandelaar.

4. Hoe werkt het?

Voordat je kunt starten met runningtherapie, nodigen we je uit voor een intakegesprek. Hier geven we je meer informatie over het programma, krijg je tips over kleding en schoeisel, bespreken we je lichamelijke conditie en welke doelen je wilt behalen.

Het programma ziet er als volgt uit:

  • Een korte voorbespreking waarbij aandacht wordt besteed aan de manier waarop je de sessies runningtherapie in gaat en de doelen die je hebt opgesteld worden doorgenomen;
  • We starten vervolgens met een korte warming-up;
  • Daarna beginnen we met hardlopen volgens een schema. De begeleiders zorgen voor een verantwoorde opbouw. Uiteindelijk zal je ongeveer 30 minuten kunnen hardlopen;
  • Na afloop is er een cooling-down met rek- en ontspanningsoefeningen;
  • We sluiten af met een evaluatie van de sessie.

De therapie gaat altijd door, ook bij regen. Continuïteit is belangrijk en daarom verwachten we dat je elke training aanwezig bent.

5. Hoe lang duurt runningtherapie?

Runningtherapie duurt 10 weken en vindt eenmaal per week plaats. Voorafgaand aan deze sessies vindt de intake plaats. Na 5 sessies wordt er kort geëvalueerd en na 10 sessies vindt er een eindevaluatie plaats waarbij uitgebreid wordt besproken hoe u de runningtherapie ervaren heeft en hoe het met uw doelen gaat.

6. Wat zijn de kosten van runningtherapie?

Wanneer je in behandeling bent bij Mentaal Beter zijn er geen kosten aan de runningtherapie verbonden. Er zijn echter dezelfde regels van toepassing op het afmelden als bij de reguliere sessies. Als je niet verschijnt op een afspraak zonder dat je afgemeld hebt, zijn wij genoodzaakt €65,- no show kosten in rekening te brengen.

Runningtherapie wordt op een aantal Mentaal Beter vestigingen gegeven en maakt onderdeel uit van de behandeling. Op de praktijkpagina kun je vinden of de vestiging de runningtherapie aanbiedt.