1. Wat is het KOP-model?

KOP is een afkorting voor Klachten = Omstandigheden x Persoonlijke stijl. Het KOP-model is een werkmodel waarmee je inzicht krijgt in de oorzaken van de klachten, wat er aan gedaan kan worden en vooral wat je er zelf aan kunt doen. Het KOP-model gaat er vanuit dat de klachten die je ervaart altijd te maken hebben met de omstandigheden en dingen die je hebt meegemaakt en de persoon die je bent ofwel hoe je met de omstandigheden om gaat.

2. Wat is het verschil tussen het KOP-model en een andere therapeutische methode?

Het grote verschil is dat er op een zeer eenvoudige en efficiënte manier informatie geordend wordt waardoor je snel een overzicht krijgt en begrijpt wat er aan de hand is. Samen met je therapeut stel je doelen op die voor zowel de klachten, omstandigheden of persoonlijke stijl kunnen zijn. Het model is een kapstok voor zowel de therapeut als cliënt.

3. Hoe werkt het KOP-schema?

In het KOP-schema kun je inzicht krijgen in de wisselwerking tussen jouw omstandigheden en persoonlijke stijl, om vervolgens na te gaan waar er ruimte is voor verbetering. Het KOP-schema wordt als volgt ingevuld.

  • Welke klachten spelen er?
  • Welke positieve en negatieve omstandigheden hebben zich voorgedaan?
  • Wat zijn mijn persoonskenmerken?

Bij het KOP-model wordt er niet uitgaan van een juiste oplossing maar wordt er juist heel persoonsgericht gezocht naar zorg op maat, op een manier die niet te ingrijpend is of diepgaande veranderingen vraagt, maar wel werkt. Op basis van onderzoek (meer dan 2000 deelnemers), kan geconcludeerd worden dat met gemiddeld 8 sessies de meeste resultaten worden geboekt. Mensen scoren op het vlak van de klachten veel lager na 8 sessies.

De auteurs van het Handboek Kop-Model zijn Paul Rijnders en Els Heene. Beide therapeuten zijn werkzaam bij Mentaal Beter Terneuzen.

4. Voorbeeld KOP-schema

Voorbeeld: Anne, 35 jaar

Klachten


Klachten:
Sombere stemming, inslaapproblemen, energieverlies en besluiteloosheid.

Omstandigheden:
Woont alleen na scheiding co-ouderregeling, financieel zwaar.

Persoonlijke stijl:
Stilvallen, trekt zich helemaal terug omdat ze niet weet hoe hiermee om moet gaan, voelt zich mislukt als moeder en als partner.

Doelen


Klachten:
Activatie, met kleine stapjes proberen van activiteiten te plannen die iets meer energie geven, proberen bewegen, goed te slapen/eten.

Omstandigheden:
Niet in een isolement terugtrekken maar met kleine stapjes contact zoeken bij positieve sociale contacten, rekening houden met feit dat scheiding tijd zal vragen en die ook nemen, kijken of maatschappelijk werk kan helpen bij regeling financiën.

Persoonlijke stijl:
Acceptatie, proberen niet in zelfverwijt maar in actief verwerkingsproces te gaan evolueren, rouwverwerking toelaten voor zichzelf en loslaten wat niet veranderd kan worden.