1. Wat is SOLK?

SOLK staat voor Somatisch Onverklaarde Lichamelijke Klachten. Het is een term die langzamerhand vervangen wordt met de term somatisch-symptoomstoornis (ook wel bekend als somatoforme stoornis). Bij een somatisch-symptoomstoornis is er sprake van lichamelijke (somatische) klachten die je leven langdurig op aanzienlijke wijze verstoren, maar waarvoor geen lichamelijke of medische oorzaak is gevonden. Deze klachten kunnen specifiek (gelokaliseerde pijn) of minder specifiek zijn (vermoeidheid).

SOLK - Somatische Symptoomstoornis

Daarbij heb je minimaal te maken met één van onderstaande kenmerken:

  • Disproportionele en aanhoudende gedachten over de ernst van de klachten;
  • Een aanhoudende hoge mate van angstgevoelens over je gezondheid of de klachten;
  • Extreem veel tijd en energie besteden aan deze klachten of aan het zorgen maken over je gezondheid.

Het alleen hebben van lichamelijke klachten waarvoor geen duidelijke lichamelijke of medische oorzaak voor aan te wijzen is, wordt niet gezien als een somatisch-symptoomstoornis/SOLK. Maar een lichamelijke aandoening en een somatisch-symptoomstoornis sluiten elkaar niet uit; het kan voorkomen dat er sprake is van beide.

Geen aanstellerij

Psychische factoren lijken een grote rol te spelen in het ontstaan, toenemen of voortduren van de lichamelijke klachten. Zo kan bijvoorbeeld de manier waarop je omgaat met stress jouw klachten verergeren. Het gebeurt vaak dat een somatisch-symptoomstoornis zorgt voor een bepaalde mate van onbegrip en schaamte. Daarnaast wordt er door anderen regelmatig afwijzend gereageerd: er is geen of onvoldoende medische oorzaak te vinden, dus je zult je wel aanstellen.

Maar dat er sprake is van onverklaarde lichamelijke klachten wil nog niet zeggen dat er geen medische oorzaak is of dat deze nooit gevonden zal worden. Het betekent evenmin dat er sprake is van fantasie of aanstellerij; de klachten zijn daadwerkelijk aanwezig. Echter, als er via de medische weg geen of onvoldoende behandeling kan worden geboden voor lichamelijke klachten, dan wordt de aandacht gericht op psychische factoren.

Leren leven met de pijn

In eerste instantie kan het heel raar klinken om psychisch behandeld te worden voor somatische klachten. Je hebt immers last van lichamelijke klachten, dus verwacht je het liefst een medische oplossing. Maar als herhaaldelijk onderzoek geen lichamelijke of medische oorzaak kan aanwijzen, kan een therapeut je helpen om te leren leven met de pijn. Je zult leren hoe je die pijn kunt accepteren en welke ontspanningsoefeningen daarbij kunnen helpen.