Wachttijden

Meer informatie over de wachttijden

Wij streven ernaar om onze wachttijd zo kort mogelijk te houden. Helaas is het door een tekort aan psychologen en psychiaters in Nederland niet altijd mogelijk om iedereen zo snel te helpen als wij graag zouden willen. Wij geven onze wachttijden duidelijk aan op onze praktijkpagina's en ook in onze praktijkzoeker kun jij direct de wachttijden van onze locaties zien.

Bekijk de wachtijden per praktijk

Zoek jouw praktijk

Groei en innovatie

Als er op een locatie een lange wachttijd ontstaat doen wij er alles aan om deze wachttijd te verlagen. Wij proberen onze teams zo snel mogelijk uit te breiden om iedereen binnen een acceptabele periode te kunnen helpen. Mocht een locatie bijvoorbeeld helemaal vol zitten gebeurt het ook regelmatig dat wij in dezelfde regio nog een locatie openen. Helaas lukt het ons niet altijd om snel genoeg nieuwe collega’s aan te nemen waardoor de wachttijden langer zijn dan wij graag zouden zien. Ook zijn wij altijd op zoek naar innovatieve manieren om de wachttijden zo kort mogelijk te houden, onze volledige online praktijk is hier een mooi voorbeeld van, die wachttijd is nu twee weken.

Wachtlijstbemiddeling

Wanneer je de wachttijd te lang vindt, kun je altijd contact opnemen met ons of je zorgverzekeraar en vragen om wachtlijstbemiddeling. Je zorgverzekeraar kan je ondersteunen zodat je binnen 4 weken vanaf je eerste contact met een zorgaanbieder een intake gesprek krijgt en dat binnen 10 weken vanaf de intake de behandeling is gestart. Dit zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk zijn overeengekomen (de treeknormen).

Gemiddelde wachttijd

Mentaal Beter hanteert de landelijke vastgestelde normen, de zogenoemde treeknormen, die beschrijven wat maximaal aanvaardbare wachttijden zijn voor de geestelijke gezondheidszorg. De gemiddelde actuele wachttijd bij Mentaal Beter (alle vestigingen) vindt u in onderstaande tabel.

 

Gemiddelde aanmeldingswachttijd
(aanmelding tot intake)

Gemiddelde behandelingswachttijd
(intake tot start behandeling)

Kind en Jeugd

4 weken

2 weken

Volwassenen

6 weken

2 weken

Treeknorm[1]

4 weken

10 weken