5 dingen die je kunt doen als je scheiding een vechtscheiding dreigt te worden

Elk jaar krijgen duizenden kinderen te maken met een scheiding, waarbij soms strijd en woede helaas onvermijdelijk is. Op basis van onderzoeken in binnen- en buitenland blijkt dat een scheiding soms gevolgen kan hebben voor kinderen. Zeker als de scheiding gepaard gaat met verwijten, ruzies en pesterijen. We behandelen vijf belangrijke tips waarmee je kunt voorkomen dat een echtscheiding een vechtscheiding wordt.

(V)echtscheiding

Een scheiding is al vervelend genoeg en uit onderzoek blijkt dat zo’n 10% van alle echtscheidingen helaas in een vechtscheiding belandt. Een scheiding is nooit leuk, maar bij een vechtscheiding gaat het verder. Er ontstaat een enorme strijd onderling, scheldpartijen, verwijten en pesterijen. Vaak duren echtscheidingen onnodig lang, soms zelfs jaren. Er ontstaat vaak een enorme strijd onderling, wat invloed heeft op de kinderen en het hele gezin, Desalniettemin zijn vaak kinderen de dupe van een vechtscheiding en is het daarom erg belangrijk om een vechtscheiding te voorkomen.

Onze 5 tips tegen een vechtscheiding:

1. Zet je kind(eren) niet als machtsmiddel in

Bij veel echtscheidingen zijn kinderen het onderwerp van de strijd. Vaak worden ze dan ook als machtsmiddel ingezet. Bij papa horen ze vaak wat mama fout doet en bij mama vaak het tegenovergestelde. Dit heeft psychisch veel impact op kinderen, zij zitten er namelijk letterlijk tussenin. Belangrijk is om te allen tijde je niet negatief te uiten over de andere ouder en te realiseren dat je ex net zoveel houdt/moet kunnen houden van de kinderen als jij.

2. Bereid elkaar en de kinderen voor op wat gaat komen

Probeer gezamenlijk tot een acceptabele situatie te komen, waarbij je ook heel gewetensvol de kinderen betrekt bij het hele scheidingsproces. Kinderen overzien vaak niet de consequenties en de situatie. Verhuizen, in het weekend slapen bij papa, doordeweeks bij mama, of juist een keuze voor co-oudersschap.

3. Kies voor goede begeleiding bij een echtscheiding

Goede begeleiding bij een echtscheiding kan belangrijk zijn. Als jullie er lastig uit komen, ga dan op zoek naar een advocaat en/of mediator die samen met jullie naar een oplossing kan kijken om er samen uit te komen en de scheiding af te ronden. Dit biedt rust en duidelijkheid voor de kinderen en voor jullie.

4. Praat nooit slecht over elkaar

Niet alleen de ouders maar ook kinderen komen in een loyaliteitsconflict, ze vinden beide ouders even lief. Kinderen opzadelen met slechte verhalen over papa of mama zal het zelfvertrouwen van kinderen niet goed doen. Het is vreselijk voor een kind om dit te horen, kortom blijf te allen tijde positief!

5. Kinderen hoeven niet alle details over de scheiding te horen

Vertel je kinderen in duidelijke en eenvoudige taal wat er gebeurd is zonder al te veel in te gaan op de problematiek. Kortom vreemdgaan, alimentatatie, brieven van de advocaat, laat deze informatie zoveel mogelijk achterwege. Voor kinderen is de ergste boodschap gekomen: papa en mama gaan uit elkaar.

Privé delen
Publiek delen