Blue Monday: 9 tips om deze dag de baas te zijn

De gezellige feestdagen zijn voorbij, de dagen zijn nog kort en donker en de zomer is nog ver weg. Ook het volhouden van je goede voornemens begint tegen te vallen. Dat stemt je niet blij en je kunt je door neerslachtige gevoelens laten meesleuren. Zou die derde maandag in januari dan ook echt zorgen voor een depressieve stemming? Met onderstaande tips kun je deze dag in ieder geval goed de baas proberen te zijn:

Onze 9 tips tegen blue monday:

1. Blijf werken aan je goede voornemens
Dat je je goede voornemens nog niet heb gehaald is niet erg. Het is geen reden om in een dip te raken! Wees positief voor jezelf. Leer van je missers en pak de draad weer op. Blijft het lastig? Probeer dan eens opnieuw naar je doelen te kijken, wellicht wil je juist teveel. Ga op zoek naar iemand die jou kan helpen en stimuleren. Geef niet op en ga ervoor!

2. Start met een gezond ontbijtje
Neem een goed en gezond ontbijt. Dat helpt tegen concentratieproblemen en stemmingswisselingen. Sla ook zeker niet je lunch over. Kies lekkere en gezonde voedingsmiddelen en maak na het eten een wandeling in de buitenlucht. Zo voel je je hele dag fris en fit!

3. Doe iets wat je vrolijk maakt
Probeer piekeren te vermijden, daar word je niet vrolijker van. Neem indien mogelijk vrij en geef je dag een positieve impuls. Ga bijvoorbeeld samen met een vriend wandelend lunchen, verwen jezelf op een kop warme chocomelk, maak je lievelingseten, doe vandaag de dingen die je een goed gevoel geven.

4. Plan een vakantie
Ga op zoek naar een leuke bestemming of een weekendje weg in eigen land. Zo heb je iets leuks om naartoe te leven!

5. Lachen is het beste medicijn!
Lachen geeft een fijn gevoel en zorgt voor een positief effect op je stemming, zelfs op Blue Monday! Kijk op internet naar grappige filmpjes, lees een komisch boek of luister naar cabaret.

6. Ga sporten
In een depressieve bui maakt je lichaam stresshormonen aan, maar door slechts een half uurtje te sporten of te bewegen, kun je je eigen stemming al opvrolijken. Door bijvoorbeeld te hardlopen of te fietsen komen er geluksstofjes vrij in je lichaam die de stresshormonen afbreken. Dus sporten op Blue Monday is helemaal geen slecht idee! Is sporten een te grote opgave vandaag? Trek dan je sportkleding aan en ruim actief het huis op. Zo heb je toch je beweging en meteen een schoon huis.

7. Maak een lijstje
Op het moment dat jij je somber voelt, pak dan een pen en papier en maak een lijstje met dingen die je gelukkig maken. Dankbaar zijn stemt je positief. Schrijf je zegeningen op, sta erbij stil en ontdek hoe mooi die momenten zijn.

8. Liefde geven
Liefde geven en krijgen doet je goed. Knuffel daarom je dierbaren en/of huisdieren eens extra! Ervaar het knuffelhormoon oxytocine. Dat stofje geeft je een fijn gevoel waardoor je een dip zo vergeten bent. Uiteraard is samen met vrienden of familie zijn vaak ook een goed medicijn tegen somberheid.

9. Denk niet alleen aan jezelf
Natuurlijk kun je deze dag ook gewoon negeren als zijnde bijgeloof of vind je het juist een onzinnige dag. Vergeet alleen niet dat misschien vrienden of familie deze dag anders ervaren. Wees aardig voor ze en geef ze steun mocht dat nodig zijn.

Privé delen
Publiek delen