Energiek de herfst en winter door

Hoe korter de dagen worden, hoe minder opgewekt we zijn. Herkenbaar? Voor een groot deel van de Nederlanders wel. Niet zo gek: met de komst van de herfst en winter zien we te weinig daglicht, wat onze biologische klok niet ten goede komt. In dit artikel delen we tips om de donkere dagen energiek door te komen.

Minder vitamine D, meer melatonine

Met de komst van de herfst wordt het ’s avonds vroeger donker en duurt het ’s ochtends langer voordat we daglicht zien. Het aantal daglichturen op een dag is aanzienlijk lager dan in de zomer! Het gevolg? Je maakt minder vitamine D en serotonine en juist meer melatonine aan. Hierdoor voel je je overdag vermoeider en lustelozer dan in de lente en zomer. Je kunt je lichaam een handje helpen door in het najaar vitamine D-supplementen te slikken.

Daglichtlamp tegen lusteloosheid

De oorzaak van een lusteloos gevoel als de dagen korter worden, is te wijden aan een tekort aan daglicht. Lichttherapie met een daglichtlamp is bewezen effectief bij het aanpakken van winterdepressie en kan dus helpen bij het verhelpen van vermoeide gevoelens in het najaar. Een daglichtlamp kun je zelf aanschaffen. Is lichttherapie een stap te ver? Opstaan met een daglichtlamp kan ook helpen. Je stelt de lamp in als wekker, waarna de lamp het effect van een opkomende zon nabootst. Een prettige manier om wakker te worden in het najaar!

Goed eten, voldoende bewegen

Kijk in de herfst kritisch naar je eet- en bewegingspatroon. Haal je uit jouw voeding voldoende energie? Matig met toegevoegde suikers en zout en eet juist meer groenten, fruit, essentiële vetten (avocado, vette vis, noten) en eiwitten. Ook voldoende water drinken kan bijdragen aan een energieker gevoel. Als het sneller donker is, is het aantrekkelijk om ’s avonds de deur niet meer uit te gaan. Maar voor je lichaam is het prettig voldoende beweging te krijgen. Door te sporten, maakt je lichaam endorfine aan, waardoor je je energieker en fitter voelt.

Voldoende daglicht

In het najaar is de kans groot dat je de voordeur achter je dichttrekt als het nog donker is en ’s avonds thuiskomt als de zon allang onder is. De remedie? Overdag voldoende tijd in de buitenlucht doorbrengen. Maak een (lunch)wandeling, pak de fiets in plaats van de auto: grijp alles aan om zoveel mogelijk daglicht te zien.

Volg ons ook op Facebook voor leuke feitjes, ideetjes, handige apps, boeken, tips & tricks.

Privé delen
Publiek delen