1. Inleiding
Mentaal Beter Jong Amersfoort biedt groepstrainingen aan, voor zowel kinderen en jongeren als hun ouders. Afhankelijk van de hulpvraag kan groepstherapie door de behandelaar worden aangeraden. Om een training te kunnen volgen is het nodig dat je in het bezit bent van een geldige verwijsbrief van het wijkteam, de huisarts, kinderarts of de GGD-arts. Wanneer de verwijsbrief bij Mentaal Beter is aangekomen, word je eerst uitgenodigd voor een aanmeldgesprek en/of intakegesprek om te kijken of de groep inderdaad de best passende hulp biedt.
Bekijk hieronder ons aanbod!
2. Psycho-educatie ADHD
Voor ouders
Deze psycho-educatiegroep* bestaat uit zes bijeenkomsten van anderhalf uur, welke om de week plaatsvinden. Er wordt uitleg gegeven over wat ADHD is (onder andere: oorzaken, moeilijkheden, positieve kanten en gevolgen passend bij ADHD). Daarnaast wordt stilgestaan bij de behandelmogelijkheden passend bij ADHD, alsook bij technieken en vaardigheden die ouders kunnen inzetten om hun kind te ondersteunen. Tot slot is een belangrijk onderdeel van de psycho-educatiegroep het onderling uitwisselen door ouders van de eigen opgebouwde expertise rondom het omgaan met kenmerken passend bij ADHD bij hun kind.
Voor kinderen op de basisschool
Deze psycho-educatiegroep bestaat uit vijf wekelijkse bijeenkomsten van een uur. Er wordt uitleg gegeven over wat ADHD is (onder andere: oorzaken, moeilijkheden, positieve kanten en gevolgen passend bij ADHD). Daarnaast worden vaardigheden aangeleerd om met de kenmerken passend bij ADHD om te gaan en wisselen de kinderen hiertoe onderling tips uit.
Voor jongeren op het voortgezet onderwijs
Deze psycho-educatiegroep bestaat uit drie wekelijkse bijeenkomsten van een uur. Er wordt uitleg gegeven over wat ADHD is (onder andere: oorzaken, moeilijkheden, positieve kanten en gevolgen passend bij ADHD). Daarnaast worden vaardigheden aangeleerd om met de kenmerken passend bij ADHD om te gaan en wisselen de jongeren hiertoe onderling tips uit.
*Het groepsaanbod rondom ADHD is bedoeld voor alle drie de typen ADHD: overwegend onoplettend beeld (ADD in de ‘volksmond’), overwegend hyperactief/impulsief beeld en het gecombineerde beeld.
3. COMET
COMET is een cognitief gedragstherapeutische zelfbeeldtraining die je op weg helpt om positiever over jezelf te gaan denken. COMET staat dan ook voor Competitive Memory Training: het versterken en opslaan in het geheugen van nieuwe positievere of realistischere overtuigingen over jezelf. Deze training geven we in een groep, waardoor je elkaar kunt helpen en ondersteunen, maar ook omdat je dan zult merken dat je niet de enige bent die op deze manier over zichzelf denkt. Je leert in deze training om meer aandacht te hebben voor de positieve eigenschappen die je bezit om zo tot een eerlijkere en daardoor reëlere zelfbeoordeling te komen.
4. Psycho-educatie ASS
Elke paar maanden start er bij Mentaal Beter Jong Amersfoort een cursus voor ouders met kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS). In vijf wekelijkse bijeenkomsten van ongeveer 1,5 uur wordt er uitleg gegeven over het beeld, de oorzaken, moeilijkheden, positieve kanten en gevolgen passend bij een ASS. Onderwerpen die ook aan bod komen zijn mogelijke schoolse aanpassingen, behandelmogelijkheden en specifieke (communicatie)vaardigheden om met kinderen met ASS om te gaan. Naast een flinke portie theorie is er ruimte voor de ouders om ervaringen te delen en te leren.