Wat doet een psychiater?

Een psychiater is een arts die zich heeft gespecialiseerd in geestesziekten. In tegenstelling tot een psycholoog, die een opleiding in de psychologie heeft gevolgd, heeft een psychiater geneeskunde gestudeerd. Na de artsenopleiding volgt nog een specialisatie in de psychiatrie, dit duurt vier jaar. Deze opleiding is alleen toegankelijk voor artsen.

Het takenpakket

Een psychiater behandelt mensen met psychische stoornissen. Hij of zij gaat op zoek naar de oorzaak van de mentale problemen van cliënten, en stelt vervolgens een behandelplan op samen met de cliënt. Dit behandelplan bestaat uit meerdere gesprekken met de cliënt en ook zijn omgeving wordt in de behandeling betrokken. Daarnaast kunnen medicijnen worden voorgeschreven, iets waartoe een psycholoog niet bevoegd is. De problemen die een psychiater behandelt zijn vaak ernstiger van aard dan die waarvoor een psycholoog geraadpleegd kan worden. De cliënten die psychiatrische hulp krijgen, blijven meestal dan ook langer onder behandeling.

Wanneer naar een psychiater?

Een psychiater is er voor de behandeling van vrijwel alle psychische stoornissen. Hij of zij behandelt bijvoorbeeld psychoses en depressies en helpt cliënten die het gevoel hebben vastgelopen te zijn door een psychiatrische aandoening. Cliënten worden behandeld vanuit een medische benadering. Door middel van therapie en medicatie probeert deze specialist het leven van de cliënt en zijn omgeving te vergemakkelijken en de symptomen van de aandoening te verzachten.

Privé delen
Publiek delen