Wat doet een psychiater?

Een psychiater is een arts die zich heeft gespecialiseerd in geestesziekten. In tegenstelling tot een psycholoog, die een opleiding in de psychologie heeft gevolgd, heeft een psychiater geneeskunde gestudeerd. Na de artsenopleiding volgt nog een specialisatie in de psychiatrie, dit duurt vier jaar. Deze opleiding is alleen toegankelijk voor artsen.

Het takenpakket

Een psychiater behandelt mensen met psychische stoornissen. Hij of zij gaat op zoek naar de oorzaak van de mentale problemen , en stelt vervolgens samen een behandelplan op. Dit behandelplan bestaat uit meerdere gesprekken en ook de omgeving van de hulpzoekende wordt in de behandeling betrokken. Daarnaast kunnen medicijnen worden voorgeschreven, iets waartoe een psycholoog niet bevoegd is. De problemen die een psychiater behandelt zijn vaak ernstiger van aard dan die waarvoor een psycholoog geraadpleegd kan worden. De personen die psychiatrische hulp krijgen, blijven meestal dan ook langer onder behandeling.

Wanneer naar een psychiater?

Een psychiater is er voor de behandeling van vrijwel alle psychische stoornissen. Hij of zij behandelt bijvoorbeeld psychoses en depressies en helpt mensen die het gevoel hebben vastgelopen te zijn door een psychiatrische aandoening. Deze personen worden behandeld vanuit een medische benadering. Door middel van therapie en medicatie probeert deze specialist het leven van de betreffende persoon en zijn omgeving te vergemakkelijken en de symptomen van de aandoening te verzachten.

Priv├ę delen
Publiek delen