Wat is psychotherapie?

Psychotherapie is een effectieve behandelmethode voor psychische klachten en stoornissen. Er bestaan verschillende vormen van psychotherapie. Door het volgen van psychotherapie leert u beter met uw klachten om te gaan en wordt een afname van klachten beoogd. U leert anders tegen bepaalde zaken aan te kijken, anders te reageren op bepaalde situaties (wat effect heeft op uw klachten).

Psychotherapie duurt kort als het kan en langer als dat nodig is. Psychotherapie is geschikt voor kinderen, adolescenten, volwassenen, ouderen en voor echtparen en gezinnen.

Psychotherapie kan in verschillende vormen in verschillende settings aangeboden worden. Dit hangt af van uw persoonlijke situatie, uw klachten en de behandeldoelen die u met uw therapeut heeft afgesproken. Psychotherapie kan individueel plaatsvinden, maar ook in groepsverband. Dit kan bij de behandeling ook afgewisseld worden: individuele gesprekken en een aantal groepssessies.

Psychotherapie kent verschillende vormen, voorbeelden zijn:

  • cognitieve (gedrags-)therapie
  • systeemtherapie (ook wel: relatie- en gezinstherapie)
  • schematherapie
  • psychoanalyse
  • EMDR

Psychotherapie is geschikt voor de meeste psychische problemen. Deze vorm van therapie is heel effectief gebleken bij bijvoorbeeld angststoornissen, depressieve stoornissen, ontwikkelingsstoornissen en persoonlijkheidsstoornissen.

Priv├ę delen
Publiek delen