Grote uitbreiding in e-health mogelijkheden voor GGZ cliënten

Een online cliëntenplatform waarop ruim 100 verschillende e-health modules van verschillende leveranciers gekoppeld zijn. Dat is Mentaal Beter als eerste ggz-instelling in Nederland gelukt. Begin maart is er via een bijzondere koppeling het aanbod van grote e-health leveranciers, NewHealth Collective, Therapieland en Minddistrict aangesloten op het online cliëntenplatform van Mentaal Beter. Hierbij is gebruikgemaakt van het innovatieve Koppeltaal: een nieuwe connectiviteits-tool. Het is een standaard die het mogelijk maakt voor ggz om hun informatiesystemen en andere online systemen met elkaar te integreren. Koppeltaal stelt daarmee deze organisaties in staat hun cliënten toegang te geven tot e-healthmodules van verschillende IT-leveranciers.

Knap stukje technologie

Niet heel bijzonder, kun je denken. Echter schuilt hier een bijzonder stukje technologie achter: doordat diverse IT-platforms hun eigen talen gebruiken, is het voor ggz-instellingen haast onmogelijk om gebruik te maken van het aanbod van meerdere IT-leveranciers tegelijkertijd. Ben je klant bij één, dan kun je niets met het e-health aanbod van andere leveranciers. Dit geldt ook voor het EPD (elektronisch patiëntendossier) en ROM (Routine Outcome Monitoring; een manier om de voortgang van een behandeling te monitoren). Ook hier zijn steeds aparte koppelingen voor nodig, wat vraagt om grote investeringen en inspanningen van ggz-instellingen. Door middel van Koppeltaal zijn belangrijke informatiestromen geïntegreerd in de werkomgeving van de zorgverlener en krijgt deze in één oogopslag een compleet beeld van het behandelproces. Niet alleen is dit zeer gunstig voor de zorgverlener, het is vooral van groot belang voor de cliënt: behandelingen kunnen nu nog beter worden afgestemd op persoonlijke behoeften.

Voor ieder wat wils

De eerste reacties van cliënten en behandelaren van Mentaal Beter zijn zeer positief. Het nieuwe en uitgebreide aanbod bij Mentaal Beter biedt namelijk mogelijkheden voor cliënten met een verscheidenheid aan psychische klachten. Zo zijn er e-health modules voor de meest voorkomende behandelingen van ADHD, autisme, depressie, angststoornissen en trauma. Maar ook cliënten die te maken hebben met rouw, somatisch onverklaarde klachten of om andere redenen minder sterk in het leven staan, kunnen bij Mentaal Beter nu aan de slag gaan met verschillende e-health modules.

E-health is here to stay

Over het belang van e-health in de zorg valt niet meer te twisten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het inzetten van e-health modules in de ggz positieve resultaten oplevert. Door de afwisseling van persoonlijk contact en het zelfstandig aan de slag gaan met e-health modules, wordt de zelfredzaamheid van mensen met psychische klachten zeer positief beïnvloed. Het gebruik van e-health in de ggz is dan ook niet meer weg te denken. De verwachting is zelfs dat door de continue technologische ontwikkelingen, e-health en dergelijke online toepassingen als Virtual Reality en Serious Games een nog grotere rol zullen gaan spelen in de ggz in de nabije toekomst.

Privé delen
Publiek delen