Een blokje om met je pasgeboren kleintje, samen een balletje trappen of joggen met je pubers: bewegen in de buitenlucht is gezond. Voor lichaam en geest, voor jou én je kind. Maar wat doet buiten bewegen precies met je? Waarom hebben jij en je kinderen er baat bij? In dit artikel vertellen we alles over de (geestelijke) gezondheidsvoordelen van buiten bewegen en geven we tips waardoor je gemakkelijker de deur uitgaat.
Wandelen is goed voor je humeur
Ken je dat gevoel? Dat je terugkomt van een wandeling, een fietstochtje of andere buitenactiviteit en je je veel beter voelt dan vóór je de deur achter je dicht trok? Dat klopt! Onderzoek heeft uitgewezen dat bewegen in de buitenlucht je brein een opkikker geeft. Buiten bewegen zorgt voor een beter humeur en je wordt er creatiever van. Bij kinderen kan voldoende buitenlucht zorgen voor een beter slaapritme én het geheugen wordt verbeterd door regelmatig buiten te bewegen of te sporten.
Weg met stress
Je kind heeft er – als het goed is – nog geen last van, maar jij misschien des te meer: stress. Buiten wandelen of bewegen zorgt voor een vermindering van stress. Door er lekker op uit te gaan, kun je je hoofd leegmaken en zul je meer ontspannen terugkeren. En dan maakt het niet uit of je voor een rustige wandeling gaat of samen een potje tennis speelt. Woon je in een groene omgeving of dichtbij de zee? Maak er vooral gebruik van, want groen en de zee hebben een rustgevende werking op de geest.
Vitamine D voor een goede gezondheid
Door regelmatig buiten te zijn, maakt je lichaam vitamine D aan. En dat is hard nodig, want een vitamine D-tekort kan je lusteloos doen voelen. Vitamine D kan bovendien helpen bij slaapstoornissen. En dat is weer prettig voor (kleine) kinderen die worstelen met een goed slaapritme.
Houd ziektes buiten de deur
Naast de mentale voordelen zijn er tal van fysieke voordelen aan buiten bewegen. Of je nu regelmatig wandelt met je kind of houdt van samen intensief sporten: in de buitenlucht bewegen versterkt het immuunsysteem. Hierdoor ben je beter bestand tegen virussen en loop je minder snel griep op. Fijn!
Samen = gezellig
Natuurlijk is samen met je kind wandelen of bewegen goed voor je lichaam en geest. Maar bovenal is samen erop uitgaan heel gezellig en goed voor jullie band. Door het samen fijn te hebben, maken de hersenen endorfine aan, wat voor een gelukzalig gevoel zorgt.
Zo wordt naar buiten gaan een makkie
Heb je een drukke agenda en schiet bewegen er snel bij in? Of is je kind de deur niet uit te krijgen? Deze tips zorgen ervoor dat je per week toch aan een acceptabele bewegingsfrequentie komt:
- Plan de bewegingsmomenten met je kind in. Het klinkt kinderachtig, maar het werkt wél. Wanneer je jullie fietstochtje, sportmoment of blokje om in de agenda zet, is de kans groter dat je je er ook echt aan houdt.
- Laat je kind de activiteit kiezen. Door ze het gevoel te geven dat ze een keuze hebben, wordt het bewegen makkelijker en leuker.
- Zit je kindje nog in de wandelwagen? Zoek andere ouders met kleine kinderen op om samen te gaan wandelen. Het sociale aspect hiervan werkt ook geestelijk door, zodat je je na afloop waarschijnlijk nog beter voelt. Een win-winsituatie!
- Heb je iets oudere kinderen en zijn ze niet te porren om samen met jou te bewegen of te sporten? Stel een beloning in het vooruitzicht. Dit hoeft niet iets groots te zijn; het uitkiezen van een toetje na het avondeten kan al voldoende zijn.
Houd je van hardlopen? Lees dan ons artikel over runningtherapie.
Volg ons ook op Facebook voor leuke feitjes, ideetjes, handige apps, boeken, tips & tricks.