Dé tips hoe je omgaat met drukke kinderen

Sommige kinderen zijn buitengewoon druk, maar sommige kinderen lijken altijd druk te zijn. Tegenwoordig wordt er dan snel aan ADHD gedacht, maar is dat wel zo terecht? Zijn er geen andere verklaringen voor druk gedrag? Soms is druk gedrag gewoon een vraag om aandacht, onmacht of een signaal dat een kind even niet lekker in zijn vel zit. Het ene kind is nou eenmaal van nature drukker dan het andere, maar ook de omgeving, gebeurtenissen op school of thuis, gebrek aan structuur of bijvoorbeeld vermoeidheid kunnen tot het vertonen van druk gedrag leiden. In dit artikel de tips hoe je omgaat met drukke kinderen.

ADHD

ADHD staat voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, en heeft als symptomen onder andere aandachttekort, hyperactiviteit en impulsief gedrag. Niet zo gek dus dat bij drukke kinderen snel aan deze stoornis wordt gedacht. Maar, volgens hoogleraar ontwikkelingspsychologie Jan Hoeks is dit vanuit wetenschappelijk oogpunt onzin. “De kenmerken van de groep kinderen met de diagnose ADHD zijn zo gevarieerd dat we niet van één gedragskenmerk kunnen spreken. Daarnaast is het ook gevaarlijk dat ADHD zo in de belangstelling staat. Ouders letten vaak alleen nog maar op de negatieve kanten van het gedrag van hun kinderen en kunnen niet meer onbevooroordeeld naar het gedrag van hun zoon of dochter kijken. Druk gedrag hoeft daarmee niet te betekenen dat er sprake is van ADHD.”

Drukke kinderen, maar geen ADHD?

Als het dan geen ADHD is, wat zorgt er dan nog meer voor druk gedrag bij kinderen? Veel ouders zullen roepen: suiker! Echter toont onderzoek na onderzoek vanaf 1994 al aan dat er geen directe relatie is tussen suiker eten en druk gedrag vertonen.

Dit zijn de tips hoe je omgaat met drukke kinderen:

  • Probeer er een sport van te maken om iedere dag meer complimentjes en positieve reacties te geven dan bestraffingen en negatieve opmerkingen. Natuurlijk moet je af en toe eens streng optreden, maar zorg dat het een positieve uitkomst krijgt.
  • Accepteer het kind zoals het is. Sommige kinderen zijn nu eenmaal drukker dan anderen.
  • Kijk ook naar de leuke dingen van een kind. Ook druktemakers kunnen lief, schattig en grappig zijn.
  • Reageer positief als ze iets willen vertellen, laten zien of vragen. Even aankijken, knikken, of een glimlach kunnen al voldoende zijn voor een prettige sfeer.
  • Probeer zoveel mogelijk op te letten wat het kind goed doet. Geef onmiddellijk een complimentje, waarbij je het goede gedrag benoemt. Bijvoorbeeld: “wat fijn dat je zo snel klaar bent, nu hoeven we ons niet zo te haasten.”
  • Schakel drukke kinderen in bij activiteiten die ze aankunnen (tafel dekken, gras harken, boodschappen dragen) en toon waardering voor deze inzet.
  • Maak onderscheid tussen gedrag en persoon. Als een kind lastig is en je wil er iets van zeggen, wijs dan niet het kind af. Zeg bijvoorbeeld: “ik vind het vervelend dat je weer je kamer niet hebt opgeruimd”. In plaats van: “wat ben je toch een ontzettende sloddervos. Nooit ruim je eens je spullen op”.
  • Geef een druk kind elke dag de kans om zoveel mogelijk uit te razen, te dollen, te ravotten. Meestal zijn kinderen druk op momenten dat het niet mag. Gun ze daarom momenten waarop het wel mag.

Volg ons ook op facebook voor leuke feitjes, ideetjes, handige apps, boeken, tips & tricks.

Privé delen
Publiek delen