Een brief aan mijn kind over mijn depressie

Anouk is 35 jaar, getrouwd en de trotse moeder van dochter Floor. Anouk worstelt echter al een aantal jaar met een depressie. Via een brief probeert zij haar dochter uit te leggen wat ze voelt.

Mijn allerliefste Floortje,

Elke dag doe ik mijn best om een goede mama voor je te zijn. Ik doe mijn best om altijd te onthouden waar je enthousiast van wordt en waar jouw wildste dromen over gaan. Ik doe mijn best om je te beschermen van al het kwade en je zo goed mogelijk te troosten wanneer je verdrietig bent. Ik laat je zo vaak mogelijk weten hoe ontzettend trots ik op je ben. En omdat niets voor mij belangrijker is dan jouw geluk, probeer ik elke dag om gelukkig voor je te zijn.

Maar, liefje, dat lukt me gewoon niet. Mama’s hersenen zijn namelijk ziek. Het is een beetje ingewikkeld om uit te leggen, maar ik zal mijn best voor je doen:

Stel je eens voor dat er toverstofjes zijn voor je hersenen. Die toverstofjes helpen je om gelukkig te zijn. De meeste mensen hebben die toverstofjes. Daardoor kunnen ze veel lachen en leuke dingen doen. Maar mama’s toverstofjes zijn op. Mama kan dus niet meer veel lachen en leuke dingen doen. Dit noemen ze een depressie. Als je last hebt van een depressie, dan is het heel moeilijk om gelukkig te zijn.

Soms wil ik alleen maar huilen. Ik doe mijn best om dat niet te doen waar jij bij bent. Maar ik weet dat je het soms ziet. Ik vind het heel lief van je dat je me dan probeert te troosten. Sorry daarvoor, liefje, dat zou je niet moeten hoeven doen. Dat is niet jouw taak.

Soms kan ik erg boos zijn en niet lief reageren wanneer je me iets vraagt. Soms schreeuw ik dan. Dat is niet mijn bedoeling. Maar door de depressie vind ik het soms moeilijk om kalm te blijven en lief te reageren. Soms wordt het me gewoon te veel. Ik vind dat heel vervelend, want ik ben soms bang dat jij je daardoor ongewild voelt. Ik voel me dan erg schuldig, want er is niets anders in deze wereld waar ik meer van hou dan van jou.

Maar gelukkig kunnen we heel soms ook momenten hebben waarop we wél leuke dingen kunnen doen en samen kunnen lachen. Samen cakejes bakken, puzzelen en verhalen lezen. Ik zal altijd mijn best voor je blijven doen.

Het spijt me dat je moet lijden door mij. Door die depressie. Maar weet dat ik nu hulp krijg van speciale mensen die mij zullen helpen om van die depressie af te komen. Uiteindelijk zal dat gebeuren. En wanneer dat zover is, liefje, dan zullen we die wildste dromen van je laten uitkomen!

Tot die tijd hoop ik dat je één ding altijd goed zult onthouden: er is niets in deze wereld wat ervoor kan zorgen dat ik minder van je zal houden. Zelfs een depressie niet! Ik hou van je met heel mijn hart en ziel. En ik beloof je…er komt een dag dat alles beter zal zijn.

Heel veel liefs en kusjes,

Mama

Privé delen
Publiek delen