Ik heb last van hypochondrie. Wat kan ik hier aan doen?

Durf te vragen! Elke week geeft psycholoog Elvira antwoord op vragen die te maken hebben met psychische klachten. Heb jij een vraag? Laat het ons weten (eventueel in een privébericht) via onze social media kanalen. Wie weet zie je jouw vraag hier binnenkort verschijnen!

Ik ben mijn hele leven al bang om een ernstige ziekte te krijgen. De laatste jaren had ik minder last van mijn hypochondrie, maar sinds de corona-uitbraak speelt het weer op. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

 

Voor mensen met hypochondrie is dit een moeilijke periode.
Dat komt vooral omdat er nog heel veel onbekend is over het coronavirus. Die onzekerheid zorgt voor angst. Daarbij is de kans dat je ziek wordt door corona nu eenmaal reëler dan normaal. En door de extra maatregelen waar we ons aan moeten houden, worden mensen met hypochondrie op een bepaalde manier bevestigd in hun angst.

Door erover te praten met anderen die deze angst niet delen, kun je je angst wat relativeren. Het kan zijn dat je de neiging hebt de hele dag informatie te zoeken over COVID-19. Begrens jezelf hierin door dat een kwartiertje per dag te doen en houdt er daarna mee op. Zoek afleiding en ga sporten of wandelen. Doe ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Het opschrijven van je angstgedachtes kan ook helpen, zo neem je er afstand van.

Daarbij is belangrijk om direct daarna afleiding te zoeken. Probeer je negatieve gedachten te vervangen door geruststellende of meer rationele gedachten. Als je door je angst nauwelijks naar buiten durft, raad ik je aan om die angst in stapjes te overwinnen. Begin met een wandelingetje op een tijdstip dat er vrijwel niemand buiten is, bijvoorbeeld vroeg in de ochtend.

Lees hier hoe Maaike haar ziekteangststoornis de baas werd tijdens de coronapandemie.

 

 

 

Privé delen
Publiek delen