Ik heb last van smetvrees. Wat kan ik hieraan doen?

Durf te vragen! Elke week geeft psycholoog Elvira antwoord op vragen die te maken hebben met psychische klachten. Heb jij een vraag? Laat het ons weten (eventueel in een privébericht) via onze social media kanalen. Wie weet zie je jouw vraag hier binnenkort verschijnen!

Sinds de corona-uitbraak ben ik weer de hele dag bezig met schoonmaken en handenwassen en kom ik het huis bijna niet meer uit. Heeft u tips om hier beter mee om te gaan?

 

Smetvrees is een obsessief compulsieve stoornis of dwangstoornis, waarbij je last hebt van dwangmatige handelingen en gedachten. Door steeds je handen te wassen of continu schoon te maken, denk en/of hoop je dat je iets vreselijks kunt voorkomen. De ‘werking’ is echter van tijdelijke aard, waarna de onrust opnieuw opkomt en het ritueel opnieuw begint.

Het is heel begrijpelijk dat de coronacrisis zorgt voor een toename van deze klachten. De angst voor besmetting met COVID-19 is immers een reële angst. Wat ‘normaal’ is, is nu tijdelijk ook veranderd. We worden overal gewezen op het belang van handen wassen en krijgen het advies in het openbaar zo min mogelijk dingen aan te raken. Dus wat kun je nu het beste doen?

Meer lezen over dwangstoornis?

Onder de hulpvraag “OCS” geven we meer informatie over dwangstoornissen. Lees over de kenmerken, oorzaken en gevolgen.

Probeer beangstigende situaties buitenshuis stapsgewijs op te zoeken en de dwanghandelingen af te bouwen. In plaats van bijvoorbeeld 30 keer per dag je handen te wassen voor 10 minuten, was ze dan minder lang en bouw dit rustig af in het aantal keer en tijdsduur. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het douchen en schoonmaken: bouw rustig af in het aantal keer, de tijdsduur en hoeveelheid producten die je gebruikt. Wees ook niet bang om een ander te vragen hoe vaak of hoelang zij hiermee bezig zijn. Je zal leren en ervaren dat er geen rampen gebeuren als je je rituelen niet uitvoert.

Lees hier hoe Hans zijn smetvrees onder controle kreeg tijdens de coronapandemie.

 

 

Privé delen
Publiek delen