Van een negatief naar een positief zelfbeeld

Het hebben van een positief zelfbeeld betekent dat je tevreden bent met jezelf. En dat is heel belangrijk, want als je happy bent met jezelf zit je lekkerder in je vel en presteer je beter. Maar wat is nou een positief (of negatief) zelfbeeld precies en hoe kan je ervoor zorgen dat je tevreden bent met jezelf?

Wat is een positief zelfbeeld?

Wanneer je goed in je vel zit, leuke vrienden en vriendinnen hebt en het leuk hebt op school, is de kans groot dat je zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld hebt. Je ziet jezelf in een positief daglicht: je kunt goede kanten benoemen en bent eigenlijk wel blij met jezelf. Het tegenovergestelde hoort bij een negatief zelfbeeld: je hebt weinig tot geen zelfvertrouwen, zit niet zo lekker in je vel en vindt het moeilijk om positieve punten over jezelf te benoemen.

Stop met vergelijken

Vergelijk jij jezelf ook weleens met je klasgenootjes? Grote kans! Het gaat automatisch, maar het is goed om te weten dat jezelf vergelijken met anderen totaal geen zin heeft. Sterker nog: je wordt er vaak alleen maar onzeker van, omdat klasgenoot X populairder is en klasgenoot Y beter is in Engels. Realiseer je dat je goed bent zoals jíj bent en stop het liefst helemaal met vergelijken.

Dagboek voor positivo’s

Goed om te weten: het is niet realistisch om overal goed in te zijn. Focus je op de dingen die goed gaan en waar je trots op bent. Vind je het lastig om positief te zijn? Schrijf de dingen op waar je blij van wordt, waar je goed in bent en die jou energie geven. Door een soort dagboekje bij te houden en deze positieve teksten regelmatig terug te lezen, ga je je vanzelf beter voelen. Nog een goed idee: laat ánderen opschrijven wat ze leuk vinden aan jou. Deze positiviteit kan je een boost geven.

Online training: Vergroot je zelfvertrouwen

Twijfel je vaak aan jezelf? En zit dat je geregeld in de weg om het beste uit jezelf en het leven te halen? Dan is deze training wat voor jou! In samenwerking met Psychologie Magazine leren we je graag hoe je steviger in je schoenen kunt staan en je jouw zelfvertrouwen kunt vergroten. Tijdens deze online training komt het volgende aan bod: 

Lachen is gezond

Een negatief zelfbeeld omzetten naar een positief zelfbeeld kost tijd. Wat daarbij kan helpen, is lachen. Hardop lachen, glimlachen, naar jezelf lachen in de spiegel. Alles is goed, zolang die mondhoeken maar omhoog krullen! Door te lachen krijgen je hersenen positieve seintjes, wat ervoor zorgt dat je je ook echt beter gaat voelen.

Het belang van een positief zelfbeeld

Wanneer jij jezelf minderwaardig voelt, zal je ernaar gaan handelen. Wie weinig zelfvertrouwen heeft, heeft een grotere kans om faalangst te ontwikkelen met als gevolg dat je minder goed presteert en misschien wel meer onvoldoendes haalt dan nodig is. Als je happy bent met jezelf, straal je zelfvertrouwen uit. Hierdoor voel je je beter en gáán dingen makkelijker. Probeer het maar eens!

Privé delen
Publiek delen