Mijn gepieker houdt me wakker. Wat nu?

Durf te vragen! Elke week geeft psycholoog Elvira antwoord op vragen die te maken hebben met psychische klachten. Heb jij een vraag? Laat het ons weten (eventueel in een privébericht) via onze social media kanalen. Wie weet zie je jouw vraag hier binnenkort verschijnen!

Doordat ik zoveel pieker slaap ik erg slecht. Heeft u tips om minder te piekeren

 

Bij piekeren is er sprake van een eindeloze stroom negatieve gedachten over het verleden of de toekomst die maar door je hoofd blijft gaan. Helaas leidt piekeren niet tot nieuwe inzichten of oplossingen. Het kost je eigenlijk alleen maar veel tijd en energie en kan leiden tot stress, angst, slapeloosheid of depressie.

Als je ’s nachts niet kunt slapen doordat je veel piekert, kan het helpen om een boek te lezen of meditatie- en mindfulnessoefeningen te doen. Of misschien passen ademhalings- en ontspanningsoefeningen beter bij jou. Dat is een goed hulpmiddel om ‘uit je hoofd’ te komen. De Insight Timer is bijvoorbeeld een gratis app die je hierbij kunt gebruiken.

Wat je ook kunt proberen is het gebruikmaken van een speciaal ‘piekerschriftje’, waarin je voor het slapengaan je negatieve gedachten opschrijft. Het schrijven kan helpen om je gedachten te ordenen of om je hoofd leeg te maken. Je kunt ook een vast piekermoment inplannen waarop je bewust een kwartier lang je zorgen overdenkt en nadenkt over een oplossing. Het is wel belangrijk dat je na dit kwartier stopt en afleiding zoekt. Wanneer je buiten dit kwartier een piekergedachte opmerkt, schrijf deze dan op een ‘piekerlijstje’ en denk pas op het volgende piekermoment na over de gedachten die je hebt opgeschreven.

Zorg daarnaast overdag voor voldoende lichaamsbeweging en ontspanning in de uren vóór het slapengaan. Verder is het natuurlijk goed om je zorgen te delen met anderen.

 

 

 

Privé delen
Publiek delen