Waarom een dagboek bijhouden goed voor je geest is

Het ligt misschien niet direct voor de hand, maar wist je dat het bijhouden van een dagboek heel goed voor je geest is? Door in een dagboekje te schrijven, kom je tot rust en krijg je inzichten. Maar er zijn nog meer redenen waarom het bijhouden van een dagboek goed voor je mental health is. In dit artikel: vier redenen om een dagboek bij te houden.

Een dagboek bijhouden brengt de geest tot rust

Ken je dat? Dat je hoofd vol met ideeën en gedachten zit en je het liefst alles van je af zou willen schrijven? Dat kan dus wanneer je een dagboek bijhoudt. Door in een dagboekje te schrijven – of dit nou dagelijks, om de dag of wekelijkse is – leer je hoofd- van bijzaken scheiden, waardoor je geest tot rust komt. Kort gezegd: door in een dagboek van je af te schrijven, maak je je hoofd leeg, wat voor een heel opgeruimd en rustgevend gevoel kan zorgen.

Een dagboek bijhouden is ontspannend

Wie een dagboek bijhoudt, wordt ‘gedwongen’ zich even terug te trekken. Immers: je gedachten van je af schrijven, lukt het best in een rustige omgeving zonder prikkels. Door te gaan schrijven, creëer je een ontspanningsmoment voor jezelf. En dan maakt het niet uit of je een kwartier schrijft of in een uur tijd hele bladzijden vol pent. Ontspanning is hoe dan ook gegarandeerd!

Een dagboek bijhouden geeft inzicht en perspectief

Lees je je dagboek weleens terug? Dan kan het zijn dat het je opvalt dat je over bepaalde zaken vaker schrijft. Misschien zit iets je dwars, of heb je plannen waarvan je niet weet hoe je ze waar moet maken. Door in een dagboek te schrijven en je eigen gedachten regelmatig terug te lezen, kun je jezelf inzicht verschaffen en je doelen gerichter najagen. Werkt heel verhelderend.

Een dagboek bijhouden zorgt voor minder stress en een betere nachtrust

Wie regelmatig piekert, slaapt slechter dan iemand die geen stress heeft. En dat piekeren kun je verminderen of stoppen door alles waar je mee zit op te schrijven. Als het op papier staat, is het vaak (grotendeels) uit je hoofd. En een leeg hoofd, zorgt weer voor minder stress en een betere nachtrust. Tip: leg je dagboek samen met een pen op je nachtkastje, zodat je zelfs midden in de nacht de gedachten die je uit je slaap houden van je af kunt schrijven.

Volg ons ook op Facebook voor leuke feitjes, ideetjes, handige apps, boeken, tips & tricks.

Privé delen
Publiek delen