Hoe kan ik mijn vriendin met agorafobie helpen?

Durf te vragen! Elke week geeft psycholoog Elvira antwoord op vragen die te maken hebben met psychische klachten. Heb jij een vraag? Laat het ons weten (eventueel in een privébericht) via onze social media kanalen. Wie weet zie je jouw vraag hier binnenkort verschijnen!

Mijn vriendin heeft vorig jaar een heftige gebeurtenis meegemaakt. Sindsdien heeft ze last van paniekaanvallen en durft ze niet meer te reizen met het OV , naar winkels te gaan of alleen buitenshuis te zijn. Hierdoor komt ze het huis vrijwel niet meer uit. Hoe kan ik haar helpen? 

 

Mensen met agorafobie zijn geneigd om situaties of plaatsen die erg veel spanning of angstgevoelens teweegbrengen uit de weg te gaan. Dat is een begrijpelijke reactie, want het geeft op korte termijn ontspanning en rust. Maar op de lange termijn is dit vermijdingsgedrag schadelijk. Het zorgt er namelijk voor dat de angst blijft bestaan en zelfs kan toenemen.

Motiveer je vriendin daarom om deze beangstigende situaties juist aan te gaan in plaats van ze te vermijden. Bouw dat geleidelijk op, van makkelijke naar moeilijkere situaties. Jij kunt in het begin met haar meegaan. Het vraagt wel enig doorzettingsvermogen voordat de angst minder wordt en uiteindelijk verdwijnt.

Meer weten over agorafobie?

Kom meer te weten over agorafobie in ons hoofdstuk angststoornissen. Lees over de kenmerken en gevolgen.

Je kunt samen met haar ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen leren. Ook zintuigoefeningen en grondingstechnieken kunnen helpen om in het hier en nu te komen. Oefen dit eerst in een rustige situatie en vervolgens als zij een paniekaanval heeft. Vraag haar welke gedachten er in haar omgaan als zij een paniekaanval heeft; deze gedachten versterken de angstgevoelens of houden de angst in stand. Je kunt samen met haar geruststellende gedachten opschrijven die meer realistisch zijn. Dit lijstje kan zij bij zich dragen en tevoorschijn halen als zij zich angstig voelt.

Lees hier tips van ervaringsdeskundigen over het omgaan met paniekaanvallen.

 

Privé delen
Publiek delen