Waarom yoga de ultieme ontspanning is

Van yoga word je niet alleen sterk en lenig, maar misschien nog wel belangrijker: het is heel gezond voor je hersenen. In deze blog zetten we de mentale voordelen op een rijtje en vertellen we je waarom yoga de ultieme ontspanning is (en waarom je dit zeker een keer op het strand zou moeten proberen!).

Yoga tegen stress

In een stressvolle periode is het soms moeilijk om momenten te vinden waar je ontspanning uithaalt. Een dagelijks patroon waarin drukte en stress de boventoon voeren, is vaak moeilijk te bewegen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben uitgewezen dat yoga stress kan verminderen. Zo zou door yoga de aanmaak van het stresshormoon cortisol verminderen, waardoor je écht minder stress ervaart.

Een rustige ademhaling

Je hebt het vaak niet door, maar gedurende de dag adem je vaak snel en zit je ademhaling daardoor erg hoog. Tijdens een yogales krijg je de kans dit te ‘herstellen’, want tijdens yoga ligt de focus juist op een rustige ademhaling laag in de buik. Door rustig te ademen, gaat je hartslag omlaag en neemt de kans op een hoge bloeddruk af. En dit zorgt samen weer voor een gevoel van rust en ontspanning.

Yoga op het strand

Stel je eens voor: jij en je yogamat, met het rustgevende geluid van de zee op de achtergrond. Als je van yoga alleen nog niet relaxed wordt, word je het van yoga op het strand zéker. Net als yoga staat het strand bekend om zijn rustgevende werking. Niet zo gek, want door het geluid van de golven en de frisse zeelucht kom je helemaal tot jezelf. De combinatie van yoga en het strand is dus een gouden.

Zeelucht voor een goed humeur

Frisse en gezonde lucht zorgt ervoor dat je hersenen jong en gezond blijven. Maar wist je dat ook wetenschappelijk is aangetoond dat zeelucht goed is voor je lichaam? De ziltige zeelucht verspreiden zogenoemde negatieve ionen in je longen. Deze ionen zorgen voor de extra aanmaak van het stofje serotonine, het gelukshormoon dat stress vermindert en je humeur een boost geeft.

Ruisende golven voor ultieme ontspanning

Niet alleen zeelucht maar ook het geruis van golven werkt ontspannend. Gedurende de dag zijn onze hersenen continu bezig met het analyseren van geluiden. Wat voelt goed en wat niet? Waar word je rustig van en waar gestrest? Het is heel menselijk om geluiden uit de natuur als veilig en rustgevend te ervaren. Zo ook het ruisen van de zee. Omdat je brein dit geluid als veilig ervaart, voel je je er automatisch ontspannen door.

Dus: waar wacht je nog op? Rol je yogamat op en ontspan!

Nog geen ervaring met yoga? Neem een proefles bij een yogaschool bij jou in de buurt of zoek een online cursus op!

Privé delen
Publiek delen