Heb ik winterblues of echt een winterdepressie?

Net zoals bij een dip of depressie, bepaalt de ernst van de depressieve klachten het verschil. Als je een winterdip hebt, is het leven minder zonnig dan in de lente en zomer, maar je functioneert nog wel.

Mensen met een winterdepressie ervaren de klachten echter zodanig, dat zij nauwelijks functioneren. Zo’n winterdepressie kan het dagelijks leven op de kop zetten: normale dagelijkse activiteiten worden een enorme opgave en voor een groot gedeelte van het jaar kun je bepaalde zaken niet doorzetten. Dat heeft consequenties voor je baan, studie, gezinsleven en sociale contacten.

Wist je dat een burn-out veel overeenkomsten heeft met een (winter)depressie? Doe hier de test om te achterhalen of je wellicht te maken hebt met een burn-out.

Winterdip of winterdepressie, wat is het verschil?

Gebrek aan daglicht lijkt de grote boosdoener in geval van een winterdepressie. Sommige mensen zijn hier meer gevoelig voor dan anderen. De mate van gevoeligheid bepaalt mede de ernst van de klachten en of we spreken van een winterdip of winterdepressie.

Lees meer: Oorzaken van een winterdepressie

Winterdepressie

Bij een winterdepressie komen alle symptomen die bij een ‘gewone’ depressie horen om de hoek kijken. Een aantal zaken zijn echter typerend voor een winterdepressie:

  • Het terugvallen in depressieve stemming als de herfst aanbreekt en weer herstellen als de lente begint.
  • Je dag- en nachtritme raakt verstoord, je bent extreem moe en altijd slaperig.
  • Je gewicht neemt (veel) toe in de winter door behoefte aan koolhydraatrijk voedsel, je snoept omdat je een gebrek aan energie ervaart.

Lees meer: Symptomen van een winterdepressie

Wat kun je doen?

Omdat de hoeveelheid daglicht een grote rol speelt bij de klachten, is lichttherapie een effectieve manier om winterdepressie te behandelen. Mentaal Beter biedt een therapie waar lichttherapie en psychotherapie gecombineerd worden. Afhankelijk van de ernst van jouw klachten wordt deze combitherapie naar jouw situatie samengesteld.

Lees meer: Winterdepressie Combitherapie

Privé delen
Publiek delen