Hoe lang duurt een depressie?

Iemand met een depressie heeft dagelijks last van somberheid, neerslachtigheid, verlies van energie en heeft geen interesse (meer) in leuke dingen en sociale contacten. Dit duurt minstens twee weken. Gemiddeld duurt een depressie een maand of 8, maar het overgrote deel van de mensen met een depressie voelt zich in minder dan 3 maanden weer beter. Aanhoudende depressies duren vaak 2 jaar en langer.

Ernst en duur van een depressie

Er is onderzocht dat mensen die al een jaar last hebben van depressieve klachten 2 jaar en langer depressief blijven. Het is dus heel belangrijk om snel hulp te zoeken. Hoe langer u wacht, hoe langer de depressie zal aanhouden. Ook de ernst van de klachten speelt een rol in de duur van de depressie. Hoe ernstiger de klachten, hoe langer de depressie zal aanhouden.

Chronisch depressief zijn, kan dat ook?

Jazeker, chronische depressie (ofwel: dysthyme depressie) is een relatief lichte vorm van depressie die echter lang aanhoudt, 2 jaar of (veel!) langer. De klachten zijn weliswaar relatief licht, maar dat maakt het lijden er niet minder om. Lange perioden niet echt meer kunnen genieten en je nooit goed voelen maakt het leven heel moeilijk.

Privé delen
Publiek delen