Hoe wordt de diagnose ADD bij kinderen gesteld?

Hoe weet u of uw kind ADD (Attention Deficit Disorder) heeft? Hoe stelt de psycholoog vast of er sprake is van ADD? Als u vermoedt dat uw kind ADD heeft, zou u samen met het kind de beknopte online test kunnen doen voordat u een verwijsbrief aanvraagt voor een officiële diagnose.

Het onderzoek en de diagnose

De behandelaar (psycholoog en/ of psychiater) die gaat onderzoeken of er bij uw kind sprake is van ADD, zal altijd eerst nagaan of het gedrag misschien uit iets anders voortkomt. Hij zal daarom heel veel vragen stellen over de algemene gezondheid, de thuissituatie en de familiegeschiedenis.

Om ADD vast te stellen kijkt de behandelaar naar gedragskenmerken in verschillende omstandigheden. Hiervoor vraagt de psycholoog naar beschrijvingen van ouders en / of leerkrachten en natuurlijk het verhaal van het kind.

Daarnaast heeft de psycholoog en/ of psychiater een gesprek met de ouders over de ontwikkeling van het kind, hoe heeft het kind zich ontwikkeld van geboorte tot nu en vanaf wanneer zijn de kenmerken van ADD aanwezig.

Psychologen gebruiken de beschrijving van het handboek voor de psychologie (DSM-IV) als hulpmiddel bij het vaststellen van de diagnose.

Voor ADD wordt de DSM-IV criteria gebruikt voor ADHD, maar dan zonder de hyperactiviteit.

Officieel heet het dan: ADHD, type 1, het overwegend niet-oplettende type.

  • het kind is snel afgeleid door dingen en geluiden die niet belangrijk zijn voor waar ze mee bezig zijn (bijv. mensen die buiten aan het werk zijn
  • het kind heeft problemen met het (op tijd) afronden van taken en opdrachten
  • het kind kan zich niet goed concentreren op details en maakt hierdoor slordige fouten
  • het kind kan bijna nooit de uitleg goed opvolgen en zal dingen missen
  • het kind verliest of vergeet van alles, zoals sleutels, portemonnee of spullen die nodig zijn om een opdracht uit te voeren

>> Meer over de diagnose en behandeling van ADD (en ADHD)
>> Welke types ADHD zijn er?

Privé delen
Publiek delen