Hoe zwaar is de zorg voor een kind met autisme?

De zorg voor een kind met autisme is zwaar. Ouders die de dagelijkse zorg voor kun kind met een autisme spectrum stoornis op zich nemen lopen verhoogd risico op onder andere een burn-out. Voor deze ouders is het belangrijk om te proberen zo goed mogelijk voor zich zelf te zorgen.

Wat vanzelfsprekend is voor ouders met gezonde kinderen zoals rustmomenten, hobby’s, vakanties en ontspanning, is voor deze ouders erg moeilijk. Deze ouders moeten vaak alles op alles zetten om het dagelijks leven vol te houden.

Rust en regelmaat

In balans blijven, gezond blijven is niet alleen voor uw kind, maar vooral ook voor uzelf heel belangrijk! Uw energiereserves raken snel uitgeput, goede nachtrust, gezonde voeding houden u op de been. Het is logisch dat u zich vaak zorgen maakt. Een negatieve spiraal van depressieve klachten, piekergedachten en angsten verergert als uw slecht slaapt en onvoldoende voedingstoffen binnen krijgt.

Supportsysteem, hulp vragen

U heeft hele sterke schouders nodig als u zorgt voor een kind met autisme. Hulptroepen inschakelen waar het kan, kan veel schelen. Zijn er buren, vrienden, familie of andere ouders die u af en toe bij kunnen staan? Isolatie ligt ook snel op de loer, probeer contact te houden met uw omgeving en deze ook bij uw leven te betrekken.

Balans!

Balans is het toverwoord. Hoe makkelijk verlies je (aandacht voor) jezelf als je zorgt voor een kind, of misschien wel meer kinderen, met een speciale behoefte. Evenwicht in aandacht voor zelf en voor het gezin is met gezonde kinderen al lastig maar in dit geval extra belangrijk.

Signalen van burn-out

Op het moment dat u vaak denkt het niet meer aan te kunnen, ligt een burn-out op de loer. Gezinshulp of therapie voor u zelf is dan nodig. Bekijk wat de mogelijkheden zijn als het u teveel wordt.

Boekentips voor ouders met een kind met autisme

>>  Oudergids autisme
>>  Doen alsof je normaal bent
>>  Alleen met mijn wereld
>>  Moederen met autisme
>>  Wat jij ziet en wat ik voel. De binnenkant van autisme

Privé delen
Publiek delen