Kun je van straatvrees genezen?

Agorafobie (ook wel plein- of straatvrees genoemd) kun je overwinnen door de angstspiraal te doorbreken. Cognitieve gedragstherapie is zeer effectief, soms zijn maar een paar behandelsessies nodig.

Bij agorafobie speelt anticipatieangst een grote rol. Anticipatieangst is ‘angst voor de angst’, waardoor een angstspiraal ontstaat. Dit betekent dat doordat je ergens bang voor bent, je het ook steeds enger gaat vinden. Zo wordt de angst steeds groter en gaan mensen vaak steeds meer vermijden. Met cognitieve gedragstherapie leer je dit omkeren, je leert hoe gebeurtenissen, gedachtes, gevoelens en gedrag samenhangen. Je leert hoe je dit kunt veranderen, zodat je minder bang wordt en meer vrijheid krijgt om te doen wat je wilt, je leert:

  • negatieve gedachten te vervangen door positieve
  • je angsten te confronteren (je oefent met blootstelling aan hetgeen waarvoor je bang bent)
  • de angst te verminderen en draaglijker te maken

Bij angstklachten (zoals pleinvrees of paniekaanvallen) is het belangrijk om snel hulp te zoeken en niet te lang rond te lopen met de angsten. Niet alleen omdat de angst je leven in de weg zit, maar ook omdat je risico loopt dat de angst zich uitspreidt als een olievlek en je voor meer zaken of situaties angst gaat ontwikkelen.

Priv├ę delen
Publiek delen