Een eerstelijns psycholoog biedt toegankelijke psychologische hulp bij verschillende psychische klachten en problemen. De eerstelijns psycholoog is vergelijkbaar met de huisarts, maar dan voor de geestelijke gezondheidszorg. Door middel van een aantal persoonlijke gesprekken helpt de eerstelijns psycholoog geestelijke problemen op te sporen en te verhelpen. Daarnaast kan een eerstelijns psycholoog een diagnose stellen en of cliënten zo nodig doorverwijzen naar een gespecialiseerde psycholoog of een psychiater.
Een eerstelijns psycholoog heeft een opleiding tot psycholoog gevolgd en zich daarna gespecialiseerd tot eerstelijns psycholoog. Door een speciale vervolgopleiding eerstelijns psychologie te volgen verkrijgt de psycholoog een zogenaamde eerstelijns kwalificatie. De psycholoog dient als eerstelijns gekwalificeerd geregistreerd te staan om eerstelijns psychologie in de praktijk te kunnen beoefenen.
Wanneer naar de eerstelijns psycholoog?
Cliënten kunnen met een groot aantal psychische problemen terecht bij de eerstelijns psycholoog. Hierbij kan gedacht worden aan vooral aan mildere problematiek zoals burn-out, stress, angsten of relatieproblemen. De eerstelijns psycholoog zal bij ernstigere psychische problemen doorverwijzen naar een gespecialiseerde psycholoog of psychiater. Ook wanneer de eerstelijns psycholoog zelf geen behandeling kan bieden kan hij deze dus wel opstarten.