5. Persoonlijkheidsstoornis behandeling

Diagnose

Voordat er gestart kan worden met een passende behandeling voor een persoonlijkheidsstoornis, is het nodig om een zorgvuldige diagnose te stellen. Naast het onderzoeken van de aanwezigheid van een persoonlijkheidsstoornis, wordt er ook gekeken of je te maken hebt met andere psychische klachten, zoals bijvoorbeeld depressieve klachten, angst- en/of dwangklachten.

Behandeling persoonlijkheidsstoornis

Nadat de diagnose gesteld is, krijg je een adviesgesprek. Op basis hiervan stel je samen met de behandelaar een persoonlijk behandelplan op. De behandeling van een persoonlijkheidsstoornis kan plaatsvinden in een individuele of groepssetting. Vormen van behandeling zijn:

Psychotherapie

  • Schemagerichte therapie
  • MBT (Mentalization Based Treatment)
  • Kortdurende dynamische psychotherapie volgens McCullough

Soms kan medicatie behulpzaam zijn ter ondersteuning van de behandeling. In sommige gevallen kan het ook nodig zijn om terugvalpreventie in te zetten of een kortdurende oplossingsgerichte therapie. Zo kun je ervoor zorgen dat jouw klachten niet opnieuw je leven overnemen.

Lees meer over psychotherapie

Het doel en effect van behandeling

Een behandeling voor een persoonlijkheidsstoornis richt zich op zelfacceptatie en het doorbreken van ‘vastgeroeste’ patronen, zodat er weer nieuwe mogelijkheden ontstaan die jou verder op weg kunnen helpen in het leven. De meeste mensen met een persoonlijkheidsstoornis zullen door behandeling geen ‘andere personen’ worden. Je zult juist meer ‘jezelf’ worden en beter leren omgaan met allerlei problemen in het leven.

Tijdens de behandeling worden patronen die je jezelf hebt aangeleerd voor overleving in kaart gebracht. Het zijn patronen die je gewend bent toe te passen, omdat ze bekend voor je zijn. Ze zijn misschien niet altijd prettig, maar je weet wel wat je aan ze het. Het ontwikkelen van nieuwe patronen zal dan ook niet makkelijk zijn. Vooral als je niet weet wat je ervoor terugkrijgt. De angst die je daar misschien voor voelt, is heel normaal. Het zal in het begin onwennig en onnatuurlijk aanvoelen om op een andere manier te reageren dan je gewend bent. Daarom is het heel belangrijk om veel te oefenen. Tijdens je behandeling helpt jouw behandelaar om deze patronen te doorbreken. Het effect zal zijn dat je in het dagelijks leven minder problemen zult ervaren tijdens jouw interactie met anderen.