5. Persoonlijkheidsstoornis behandeling

Bij Mentaal Beter behandelen wij persoonlijkheidsstoornissen niet als hoofdhulpvraag, maar eventueel wel als een onderdeel van een behandeling. Dit betekent dat als er tijdens jouw behandeling voor andere psychische klachten duidelijk wordt dat bepaalde persoonlijkheidsgerelateerde factoren een rol spelen, we hieraan aandacht besteden.

Behandeling persoonlijkheidsgerelateerde klachten

Nadat we grondig hebben gekeken naar de persoonlijkheidsgerelateerde klachten waarmee je te maken hebt in relatie tot jouw hoofdbehandeling, kijken we of jouw klachten het beste te behandelen zijn in een individuele- of groepssetting. Vormen van behandeling zijn:

  • Schemagerichte therapie
  • MBT (Mentalization Based Treatment)
  • Kortdurende dynamische psychotherapie volgens McCullough

Soms kan medicatie behulpzaam zijn ter ondersteuning van de behandeling. In sommige gevallen kan het ook nodig zijn om terugvalpreventie in te zetten of een kortdurende oplossingsgerichte therapie. Zo kun je ervoor zorgen dat jouw klachten niet opnieuw je leven overnemen.

Lees meer over psychotherapie

Het doel en effect van behandeling

Een behandeling voor persoonlijkheidsgerichte klachten richt zich op zelfacceptatie en het doorbreken van ‘vastgeroeste’ patronen, zodat er weer nieuwe mogelijkheden ontstaan die jou verder op weg kunnen helpen in het leven. De meeste mensen zullen door behandeling geen ‘andere personen’ worden. Je zult juist meer ‘jezelf’ worden en beter leren omgaan met allerlei problemen in het leven.

Tijdens de behandeling worden patronen die je jezelf hebt aangeleerd voor overleving in kaart gebracht. Het zijn patronen die je gewend bent toe te passen, omdat ze bekend voor je zijn. Ze zijn misschien niet altijd prettig, maar je weet wel wat je aan ze hebt. Het ontwikkelen van nieuwe patronen zal dan ook niet makkelijk zijn. Vooral als je niet weet wat je ervoor terugkrijgt. De angst die je daar misschien voor voelt, is heel normaal. Het zal in het begin onwennig en onnatuurlijk aanvoelen om op een andere manier te reageren dan je gewend bent. Daarom is het heel belangrijk om veel te oefenen. Tijdens je behandeling helpt jouw behandelaar om deze patronen te doorbreken. Het effect zal zijn dat je in het dagelijks leven minder problemen zult ervaren tijdens jouw interactie met anderen.

Let op: ons behandelaanbod verschilt per praktijk. Bekijk de praktijkpagina's voor het actuele aanbod per locatie.