5. Conversiestoornis

Conversie betekent letterlijk ‘omzetten’. Een conversiestoornis houdt in dat psychische problemen op een onbewuste en (sub) acute wijze worden omgezet in lichamelijke problemen op motorisch en sensorisch vlak. Hierbij kun je denken aan verlamming, verkramping, ongecontroleerde bewegingen, blindheid of gevoelloosheid wat van de één op de andere dag kan ontstaan. Deze stoornis is gerelateerd aan de somatisch-symptoomstoornis.

Deze stoornis komt voor bij kinderen, jongeren en volwassenen, maar ontwikkelt zich meestal op 18- tot 30-jarige leeftijd. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en ook regelmatig in combinatie met angststoornissen en depressieve-stemmingsstoornissen. Daarnaast is het mogelijk dat er naast een conversiestoornis ook sprake is van een somatisch-symptoomstoornis. We spreken echter pas van een stoornis als de klachten die je ervaart het dagelijks leven aanzienlijk in de weg zitten.

Symptomen conversiestoornis

Een conversiestoornis kan gepaard gaan met verschillende symptomen, zoals:

  • Zwakte of paralyse
  • Abnormale bewegingen
  • Sliksymptomen
  • Spraaksymptomen
  • Aanvallen of convulsies
  • Anesthesie of sensibiliteitsverlies
  • Speciale zintuiglijke symptomen
  • Gemengde symptomen

Oorzaken

In eerste instantie lijken de klachten die je ervaart op een hersen- of zenuwaandoening. Echter zal grondig neurologisch onderzoek geen medische oorzaak vinden. Maar de lichamelijke klachten zijn niet ingebeeld. Vaak ontstaan de klachten zoals plotselinge blindheid, doofheid, spierzwakte etc. als reactie op een stressvolle situatie. Hoogstwaarschijnlijk zorgt stress ervoor dat de hersenen de verkeerde informatie aan het lichaam doorgeeft, waardoor bepaalde lichaamsfuncties worden uitgeschakeld.

Behandeling

Er zijn veel verschillende behandelingen getest voor het aanpakken van een conversiestoornis. Eerst wordt er gekeken naar de specifieke symptomen waarvan je last hebt. Op basis daarvan wordt gekeken naar de best passende therapievorm. In veel gevallen wordt er gebruik gemaakt van gedragstherapie en cognitieve gedragstherapie.