Alles wat je wil weten over mindfulness

Iedereen piekert wel eens. Het is zo verleidelijk om bezig te zijn met het verleden ‘waarom is dit zo gelopen, wat had ik anders kunnen doen?’ of de toekomst ‘wat staat er allemaal op mijn to do-lijst voor morgen?’. Veel gezonder is het om met het nú bezig te zijn, met het heden. Met volle aandacht stilstaan bij wat je op dát moment aan het doen bent, noemen we mindfulness. En dat is heel gezond voor lichaam en geest.

Wat betekent mindfulness?

De term mindfulness laat zich moeilijk vrij vertalen, maar dat hoeft ook niet, want mindfulness is heel goed uit te leggen. Het houdt in dat je volledig met je gedachten en bewustzijn in het nu bent. Dat je je bewust bent van hetgeen je op dat moment denkt, voelt of aan het doen bent. En dan maakt het echt niet uit wat je precies aan het doen bent, zolang je je er maar bewust van bent en het met aandacht waarneemt.

Waarom mindfulness?

Door je niet bezig te houden met gisteren of morgen maar je te focussen op wat je op dat moment aan het doen bent, leef je bewuster, meer gefocust en ben je in staat afstand te nemen van eventuele problemen. Dat laatste is niet zo gek: wanneer je in het nu leeft, bestaan de problemen van gisteren en morgen niet. Je wereld wordt kleiner en eenvoudiger, wat ervoor zorgt dat je meer kunt genieten, minder stress ervaart en meer energie hebt.

Nog meer voordelen van mindfulness zijn:

  • Het geeft je inzicht in je gedachten, je emoties en je handelingen. Hierdoor kun je keuzes maken om anders in het leven te staan.
  • Het zorgt ervoor dat je minder piekert en beter slaapt.
  • Het kan depressies en angsten verminderen.

Geen oordeel

Mindfulness draait niet alleen om in het nu zijn. Het is ook een techniek die je leert om de gedachten die je op dat moment hebt alleen waar te nemen, zonder er een oordeel aan te verbinden. Het is dus prima om je gedachten de vrije loop te laten gaan, mits ze gaan over het heden én je er geen waarde over uitspreekt. ‘Ik kan het niet’ is dus niet aan de orde. Door je gedachten als gedachten te zien die ook weer verdwijnen, kun je veel makkelijker afstand nemen van wat er in je hoofd gebeurt. Hierdoor sta je relaxter in het leven en ontspan je de hersenen.

Mindfulness toepassen

Natuurlijk: het klinkt makkelijker dan het is. Maar net als bijvoorbeeld mediteren kun je mindfulness leren. Een groot voordeel is dat je mindfulness op zo’n beetje alles kunt toepassen. Smeer je bijvoorbeeld een broodje? Doe dat eens niet op de automatische piloot maar juist met volle aandacht. Neem waar hoe het mes over je brood glijdt en probeer niet af te dwalen met je gedachten. Hoe meer je je focust op het nu, hoe rustiger het in je hoofd wordt. Wat voor geluiden hoor je, wat ruik je, wat zie je? Dit soort vragen kun je jezelf stellen. Het mooie aan mindfullness is dat je het overal kunt toepassen, je hoeft het alleen maar te proberen!

Tip: heb je moeite met het toepassen van mindfulness? Zet het in je agenda als reminder, het liefst in de agenda van je telefoon, zodat je een notificatie ontvangt.

Privé delen
Publiek delen