Depressie bij kinderen: dit zijn de symptomen

Ook bij kinderen kan depressie voorkomen. Net zoals bij volwassenen is het van belang om een depressie tijdig te herkennen. Dit kan soms lastig zijn, omdat gemoedswisselingen op bepaalde leeftijden heel normaal kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de puberteit. In dit artikel lichten we enkele symptomen uit.

Somberheid

Somberheid is een belangrijk symptoom van een depressie bij kinderen. Is je kind vaak sipjes en heeft hij of zij geen zin om te spelen of iets leuks te doen, dan kan dit wijzen op een depressie. Je kind wil het liefste de hele dag op bed of op de bank liggen en speelt niet graag met andere kinderen.

Minderwaardigheidsgevoel

Een minderwaardigheidsgevoel kan een symptoom zijn van een depressie bij kinderen. Je kind voelt zich waardeloos en gelooft niet in zichzelf. Daarnaast heeft het kind het gevoel dat niemand van hem of haar houdt en dat hij of zij de schuld is van problemen binnen de directe omgeving.

Concentratieproblemen

Een depressie bij kinderen kan zich uiten in de vorm van een concentratieprobleem. Concentratieproblemen kunnen onder schooltijd door leraren opgemerkt worden. Als je een depressie bij jouw kind vermoedt, probeer dit dan ook met de leraar te bespreken. Op deze manier kunnen jullie samen een oogje in het zeil houden.

Alles weten over depressie?

Bekijk onze hulpvraag “depressie” en kom alles te weten over de kenmerken, oorzaken, gevolgen en behandelmogelijkheden.

Gewichtsverandering

Een depressie kan gepaard gaan met bijzonderheden in eten, moeheid en wellicht slaapproblemen. Het kind kan in een korte tijd veel afvallen, of juist veel aankomen. De eetlust kan verdwijnen, of het kind kan last krijgen van vreetbuien en hierdoor te veel of te ongezond gaan eten. Daarnaast kan het kind last krijgen van maagproblemen.

Depressie bij kinderen: verschil met volwassenen

Bovenstaande symptomen komen bij zowel volwassenen als kinderen met een depressie voor. Ondanks de grote overeenkomsten, zijn er ook zeker enkele verschillen. Zo kunnen volwassenen agressief en geprikkeld raken. Tevens uit een depressie bij kinderen zich helaas vaker in de vorm van somatische klachten. Dit houdt in dat het kind last kan krijgen van lichamelijke klachten, zoals maag- en darmklachten, huidproblemen of hoofdpijn.

Diagnose depressie

Om de diagnose depressie te kunnen stellen is een volledig beeld nodig van uw kind. De eerste stap is een intakegesprek met uw kind en u als ouder(s). Er zijn namelijk diverse behandelingen mogelijk. Bepaalde behandelingen gaan in op de gedachten en gevoelens van uw kind. Tevens wordt een plan opgezet om het gedrag constructief te verbeteren. De diagnose zal uitwijzen voor welke behandelingen uw kind in aanmerking komt.

Priv├ę delen
Publiek delen