En dan heb je ineens een puber

Je koelkast wordt leeggegeten, je kind heeft mood swings en hij zit de hele dag door naar een schermpje (telefoon, tablet, tv) te turen. Komt dit je bekend voor? Grote kans dat je een puber in huis hebt. Van de een op de andere dag wordt je met héél ander gedrag geconfronteerd dan je gewend was. Zo herken je een puber en misschien nog wel belangrijker: zo ga je met je puber om.

Voorbereiden op een zelfstandig leven

Als je kind aan het puberen is, moet je daar waarschijnlijk flink aan wennen. Ineens zet hij zich tegen je af, valt er geen normaal gesprek meer te voeren en schaamt hij zich voor je. Normaal? Ja. Lastig? Dat ook. Natuurlijk vertoont niet iedere puber ‘typische pubergedrag’, maar wat vrijwel alle pubers gemeen hebben, is dat ze zich aan het voorbereiden zijn op een zelfstandig leven. En daar is niets mis mee.

Ze hebben je hard nodig

Het is een misvatting dat een puber jou ineens niet meer nodig heeft. Natuurlijk zégt hij dat wel, maar van binnen snakt je puber naar aandacht en geborgenheid. Een van de puberkenmerken is dat een gesprek op gang brengen lastig gaat. Veel meer dan ‘ja’, ‘nee’ en ‘mwah’ komt er vaak niet uit. Hoe je toch een gesprek op gang kan brengen? Stel je puber vragen zonder gelijk een mening te laten doorschemeren. Wees zo neutraal mogelijk – neem geen standpunt in. Je puber het idee geven dat wat hij doet oké is, werkt vaak het beste. Want vergeet niet: ze hebben je nog hard nodig.

Eén grote chaos

In het hoofd van je puber is het een chaos, in je koelkast ligt niets meer op zijn plek, en ook in de slaapkamer van je puber is het verre van netjes. Hoort erbij! Nu kun je er elke dag een strijd om voeren, maar de kans is groter dat dit je meer energie kost dan het resultaat oplevert. Misschien is het een idee om de boel af en toe de boel te laten? Wanneer je er toch voor kiest er iets van te zeggen, vergeet de boodschap dan niet met een knipoog te brengen. Een goede dosis humor houdt het thuis een stuk gezelliger.

Privé delen
Publiek delen