Over social media en jongeren is al veel geschreven. Zo zou social media zorgen voor meer pesten onder pubers, liggen depressies op de loer en slapen jongeren slechter wanneer ze veelvuldig op social media zitten. In dit artikel vertellen we je meer over het effect van social media op pubers.
Pubers en social media: de cijfers
Volgens cijfers van het CBS gebruiken bijna alle jongeren – en dus veel pubers – social media: maar liefst 99%. Redenen om social media te gebruiken zijn voor pubers contact houden met leeftijdgenootjes, verveling en kijken wat anderen allemaal aan het doen zijn. Het verschil tussen jongens en meiden is ook opvallend. Jongens zitten vooral op YouTube om filmpjes te kijken, terwijl meisjes social media gebruiken om contacten te onderhouden. Van de pubers zijn meisjes vaker verslaafd aan social media dan jongens (bron: CBS).
Veel informatie
Wanneer je veel op social media zit, gaan je hersenen anders werken. Je hersenen worden bij het zien van alle foto’s, statusupdates en filmpjes in korte tijd blootgesteld aan heel veel informatie die snel voorbij flitst. De hersenen krijgen dus heel veel informatie te verwerken en dat is best pittig. Als gevolg hiervan kunnen pubers zich soms moeilijker concentreren en kunnen slaapproblemen ontstaan.
Ben ik wel leuk genoeg?
Door sociale media als Instagram en Snapchat is het voor je puber makkelijker dan ooit om zichzelf te vergelijken met anderen. Ben ik wel net zo leuk? Krijgt mijn foto genoeg likes? Door deze continue prestatiedrang – die vooral gericht is op het uiterlijk – kan je puber behoorlijk onzeker worden. In de puberteit maakt je kind toch al grote lichamelijke veranderingen door, en social media kunnen hier nog een schepje bovenop doen. Naast onzekerheid kunnen social media ook bijdragen aan depressies.
Niet verbieden maar praten
Om de negatieve effecten van social media op je puber te beperken, is het een goed idee om afspraken te maken over social mediagebruik. Het verbieden is geen goed idee; hiermee sluit je je puber alleen maar af van zijn of haar leeftijdgenootjes. Wat je wél kunt doen? Met je puber praten over zijn online activiteiten en oprechte interesse tonen.
Wanneer je het idee hebt dat je puber onzeker wordt van social media, omdat hij of zij bijvoorbeeld wordt blootgesteld aan perfecte plaatjes, is het een idee daarover te praten. Leg uit dat deze foto’s niet realistisch zijn en dat je kind goed is zoals hij is. Je zult merken dat je onzekere puber het fijn vindt om complimentjes te ontvangen.
Leer meer tips over kinderen en social media gebruik!