Kinderen en social media: zes handige tips om ze bewust ermee om te leren gaan!

Facebook, Instagram, Pinterest, Snapchat, Whatsapp en nog zoveel andere kanalen: kan jij je nog een leven zonder social media voorstellen? In de moderne samenleving lijkt het onlosmakelijk met onze levens verbonden te zijn. Het is daarom ook belangrijk om stil te staan bij het feit dat onze kinderen opgroeien met deze kanalen en het snel veranderende medialandschap. In deze blog delen we zes handige tips om kinderen bewuster met social media om te leren gaan.

Tip 1: Begin tijdig met de voorlichting

Kinderen maken op steeds jongere leeftijd kennis met social media. Het is beter om je kind tijdig uit te leggen wat social media zijn en waar ze op moeten letten bij het gebruik, zodat ze weten wat ze doen. Leg uit dat het niet verstandig is om belangrijke informatie zoals adres- of bankgegevens te delen met wildvreemden, en dat niet iedereen de beste bedoelingen heeft.

Tip 2: Maak duidelijke afspraken over social media

Hoe lang mag je kind social media gebruiken, en op welke tijden? Het is belangrijk om hier duidelijke afspraken over te maken. Bijvoorbeeld tijdens ontbijt, lunch en diner geen mobiele telefoon aan tafel. Geef zelf daarbij absoluut het goede voorbeeld door niet elke keer op je telefoon te zitten.

Tip 3: Maak zaken bespreekbaar

Leg je kind uit dat hij of zij altijd naar jou toe kan komen, als er wat geks gebeurt op social media. Probeer niet krampachtig de controle vast te houden, maar vertrouw erop dat je kind ook verstandig genoeg is.

Tip 4: Praat met andere ouders

Twijfel je of je het wel goed aanpakt? Praat eens met andere ouders over het social media gebruik onder kinderen. Hoe pakken zij het aan? En wat vertellen hun kinderen over wat er op social media speelt?

Tip 5: Geef het goede voorbeeld!

Als ouder ben je een groot voorbeeld voor je kind. Geef het goede voorbeeld als het gaat om social media en ga dus zelf ook bewuster om met wat je doet en plaatst.

Tip 6: Mediawijsheid

Er zijn vele opties om het internetgebruik bij kinderen te limiteren, hoe je dit kunt aanpakken en op de hoogte wilt blijven van de laatste ontwikkelingen op social media adviseren wij de website van Mediawijsheid.

Privé delen
Publiek delen