Hoe ik mijn sociale fobie de baas ben geworden

Het is bijna december. Ik ben aan het werk in mijn vaste koffiecafeetje om de hoek. De zon schijnt, zoals bijna elke dag in Madrid. Ik heb mijn ritme weer te pakken, ik heb veel fijne mensen om mij heen en integreren gaat steeds beter. In deze afsluitblog schrijf ik jullie over mijn dagelijks leven in Madrid en geef ik mijn belangrijkste tips voor hoe ik mijn sociale fobie heb overwonnen.

Gelukkig in Madrid
JA! Ik kan echt voluit zeggen dat ik gelukkig ben, met mezelf als persoon. Ik ben zelfverzekerd en tevreden met mezelf. Het waren rare en uitdagende maanden de afgelopen tijd: ik ben mezelf kwijtgeraakt, maar daarnaast was het ook de grootste uitdaging om weer terug te komen bij mezelf met alle kennis die ik had opgedaan bij Mentaal Beter. Het waren maanden waarin alles anders was in mijn leven. Anders, wat losser, niet zo perfectionistisch en zonder ritme. Ik zou nooit willen leven zoals ik in de afgelopen maanden heb gedaan, maar tegelijkertijd heb ik enorm genoten van deze tijd.

Mijn dagelijkse activiteiten
In die maanden heb ik geleerd dat ik niet meteen een ander persoon ben als het leven even totaal anders gaat en ik niet mijn vaste patronen opvolg. Dat specifieke leventje en mijn tijd met Pedro in Madrid, mis ik soms enorm. Maar het leven gaat door. Ik ben nog steeds erg druk bezig met integreren en pak alles om me heen aan. Zoals ik in mijn vorige blog omschreef, ben ik onlangs gestart bij een Spaans lokaal koor. Nog steeds als ik naar de repetitie ga, ben ik zenuwachtig en ook tijdens de repetities heb ik af en toe een rood hoofd. Maar dat doet me niks. Ik ben trots, want ik doe het wel gewoon, ondanks dat ik nog nooit gezongen heb, geen vloeiend Spaans spreek en ik niemand ken. Mijn Spaans gaat heel goed. Iedere dag praat ik in het Spaans met mijn huisgenoten en daarnaast blijf ik veel lezen, studeren en films kijken in het Spaans. Met werk pak ik alles aan wat mogelijk is. En soms beland ik daardoor ook op de meeste gave plekken.

Iedere dag ben ik bezig met van alles en nog wat. Alleen, zonder hele hechte mensen om me heen. Soms is dat zwaar, maar ik ben hier gelukkig, echt gelukkig. Ik houd van het Spaanse leven: de zon, de terrasjes, het eten en de mensen. Deze cultuur zorgt er mede voor dat ik gelukkig ben. Angsten komen dagelijks terug, maar ik weet ermee om te gaan: ik analyseer mijn gedachten, schrijf alles op wat ik meemaak, zorg voor veel ‘Sanne’ momentjes (sporten, wandelen, muziek luisteren, lezen etc.) en als het nodig is doe ik de muziekopdrachten van Mentaal Beter.

Sociale fobie overwonnen
Voorlopig blijf ik dus nog wel even in Madrid wonen als het aan mij ligt. Ik ben druk bezig met de taal, druk met werk, culturele activiteiten, heb veel leuke en lieve mensen om mij heen en woon op de leukste locatie in La Latina (wijk in Madrid). Ik ben trots dat ik dit bereikt heb, want 3 jaar geleden durfde ik de deur niet eens uit. Soms ook onwerkelijk dat ik dit echt bereikt heb en dat ik mijn sociale angst overwonnen heb.

Ieder mens is anders
Ik wil duidelijk zeggen dat de afgelopen blogreeks mijn persoonlijke ervaring is. Ieder mens is anders en iedereen gaat anders om met sociale fobie, op zijn eigen manier. Voor iedereen geldt ook iets anders: een andere behandeling, andere handvatten etc. Maar met deze blog wil ik vooral laten zien, dat het mogelijk is om je sociale fobie te overwinnen. Ik ben ongelofelijk gegroeid en een totaal ander persoon geworden. Dat allemaal doordat ik hulp heb gezocht bij Mentaal Beter en alle opdrachten heb uitgevoerd. Dag en nacht was ik ermee bezig. Het kostte energie, maar om gelukkig te worden had ik daar alles voor over.

Mijn belangrijkste tips

In de afgelopen 3 jaar heb ik heel erg mijn best gedaan om mezelf hieruit te krijgen. Voor mij zijn de belangrijkste lessen geweest:

1. Zoek hulp bij een professional – Ik dacht vaak ‘ik kom er wel alleen uit’ of ik was te angstig om mijn verhaal te vertellen. Maar niks is fijner dan praten met een professional die jouw klachten begrijpt.
2. Wees open – Geef aan dat je last hebt van sociale angsten. In het begin was ik erg gesloten en vertelde ik niemand iets, maar dat veranderde snel. Hoezo moet ik dit stil houden? Dit is de realiteit. Dus ik vertelde aan iedereen dat ik last had van sociale angst en dat ik ging stoppen met mijn studie om aan mezelf te werken. Mensen kunnen dat juist waarderen als je open bent. Daarnaast kunnen ze je helpen en er voor je zijn in deze periode.
3. Analyseer je gedachten – Dagelijks heb ik nog negatieve gedachten of angsten, maar dan schrijf ik ze op en ga ik ze analyseren. Dat kost een paar minuutjes van je dag, maar het is zo ongelofelijk zinvol. Je leert namelijk realistisch te denken.
4. Praat met mensen – Praten helpt om dingen te verwerken of om dingen in een realistisch perspectief te plaatsen. Hier in Spanje heb ik niet veel mensen om me heen met wie ik nauwe banden heb, maar ik praat veel met de mensen die ik wél om me heen heb. Daarnaast heb ik veel contact met mijn beste vrienden. Ik bel dagelijks tot wekelijks met Pedro, Jocea en mijn familie om mijn verhaal kwijt te kunnen.
5. Schrijf – Schrijven is belangrijk voor mij. Zo neem ik mijn hele dagen door, positieve momenten en negatieve momenten. Als ik schrijf, dan is het uit mijn hoofd. Dat voorkomt dat ik een hele dag of nacht loop te piekeren. Piekeren heeft geen zin, je schiet er niks mee op. Schrijf het van je af, denk realistisch, analyseer je gedachten en laat het over je heen komen.
6. Zorg voor ‘jouw’ momentjes – Een ongelofelijk belangrijk aspect voor mij. Drukke dagen vol spanningen, uitdagingen en angsten? Dan hebben je lichaam en geest ook behoefte aan een eigen momentje, een moment van ontspanning. Dat hoeft niet lang te zijn, maar gun jezelf dit dagelijks. Dat geeft je positieve energie en zelfvertrouwen om de spanningen, uitdagingen en angsten te overwinnen.
7. Blijf jezelf uitdagen – Dag in, dag uit. Het kost veel energie en in het begin is dit zwaarder, maar zodra je veel uitdagingen overwonnen hebt, geeft dit nieuwe energie. Het geeft je zelfvertrouwen en bevestiging dat je geen raar persoon bent die niks kan. Je kan het wél! Gewoon doen! Dit hoeft niet meteen een grote uitdaging te zijn. Doe het stapje voor stapje. Ik begon met het alleen reizen met het openbaar vervoer en groeide tot aan het alleen verhuizen naar Madrid.

Ik hoop dat ik met de afgelopen blogreeks anderen heb kunnen overtuigen dat je sociale angst kan overwinnen, dat je gelukkig kan zijn. Dankzij de enorm goede hulp en begeleiding van Mentaal Beter ben ik gelukkig, echt gelukkig. Ik ben Mentaal Beter eeuwig dankbaar hiervoor. Dagelijks ben ik blij dat ik dit leven mag leiden, dat ik hier mag wonen, dat ik dit werk heb en dat ik liefdevolle mensen om me heen heb. Niks is raar wat ik doe en vinden mensen dat wel, dan hebben ze pech. Want het is mijn leven en ik leef het op mijn manier. Niks is raar, alles is goed. Leef en geniet van alles, want het leven is zo mooi!

Liefs, Sanne