Hoe ik mijn sociale fobie de baas ben geworden

Introductie Sanne

Onzekerheid, bang dat mensen mij niet mogen of mij niet aardig vinden, angst voor kritiek en falen. Het vermijden van feestjes, telefoongesprekken en zelfs alleen op de fiets zitten voelt verschrikkelijk.

Mijn naam is Sanne en drie jaar geleden waren dit de dingen die dagelijks continu in mijn hoofd omgingen. Ik had last van sociale angst en niet zo’n beetje ook. Ik durfde niks, vermeed alle sociale activiteiten en was ongelukkig. Het was duidelijk dat er iets moest veranderen en dus besloot ik hulp te zoeken. Hoewel het op zoek gaan naar hulp ook voor angst zorgde, liet ik mij hier uiteindelijk niet door leiden en kwam ik in contact met Mentaal Beter.

Bij Mentaal Beter heb ik twee en een half jaar lang hard gewerkt aan mezelf, met als gevolg dat ik nu om weet te gaan met mijn sociale angst. Ja, je leest het goed: ‘om weet te gaan’. Want sociale angst zal altijd een onderdeel blijven van mij. Iets in mijn hersenen zorgt ervoor dat ik zo denk, maar godzijdank kun je hiermee leren omgaan en kun je gelukkig zijn!

Voordat ik je meer over mijn verhaal vertel, zal ik eerst mezelf verder voorstellen. Ik ben 23 jaar en ben opgegroeid in een dorpje in de buurt van Nijmegen. Dat dorpje heb ik in februari 2017 ingeruild voor een nieuwe locatie: Spanje. Daar woon ik niet in een klein hutje op de hei waar niemand voorbijkomt, maar gewoon midden in het mega drukke centrum van de hoofdstad, Madrid. Met 3,2 miljoen inwoners in deze stad kun je je wel voorstellen dat ik inmiddels niet meer bang ben voor mensen. Ik ben juist van ze gaan houden!

In januari 2017 ben ik afgestudeerd aan de opleiding Communicatie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Vanaf dat moment ben ik direct mijn eigen bedrijf in Communicatie gestart. Tijdens mijn afstuderen werkte ik al voor een aantal bedrijven. En met Spanje in het vooruitzicht, was het aan de slag gaan als ZZP’er een slimme stap. Ook dat was doodeng, maar ik was inmiddels al zo gegroeid dat ik deze stap aandurfde. Nu werk ik dus vanuit Madrid voor Nederlandse bedrijven en ga ik zelfs werken voor Spaanse bedrijven.

Gelukkig in Madrid
Mijn leven in Madrid is geweldig. Ik ben hier gelukkig, ongelofelijk gelukkig! En dat allemaal doordat ik 3 jaar geleden ‘ja’ zei tegen hulp. Dankzij de geweldig lieve en goede psychologen/psychotherapeuten bij Mentaal Beter heb ik dit bereikt. Zonder hun hulp was ik nooit op dit punt gekomen. Ondanks dat de sociale angst nu ver weg is en ik juist houd van sociale activiteiten, zijn er in mijn dagelijkse leven nog altijd momenten dat die angst even naar bovenkomt. Sommige dagen overheerst dat gevoel meer dan andere dagen. Maar het allerbelangrijkste is dat ik nu handvatten heb en ik weet hoe hier mee om te gaan.

Eindelijk een sociaal leven!
Mijn leven nu staat in groot contrast met hoe ik drie jaar geleden mijn leven leidde. Tegenwoordig houd ik me bezig met talrijke sociale activiteiten en het buitenleven. Niet langer laat ik me leiden door angst en geniet ik volop van het maken van wandelingetjes door een stad waarvan de taal, de cultuur en de mensen niet mijn eigen zijn. Ook woon ik zelfstandig en ga ik graag op avontuur met mijn camera, bezoek ik bepaalde activiteiten alleen, werk ik graag in cafeetjes, ga ik hardlopen op de meeste drukke locaties en geniet ik van Yoga en Pilates in het Spaans (ook al heb ik nul ervaring met Yoga en versta ik de helft niet van wat de lerares zegt).

Online training: Van angst naar lef

Heb jij last van angst en houdt het je dagelijks bezig? In samenwerking met Psychologie Magazine bieden wij een online basistraining aan waarin je leert hoe je dagelijkse angsten kunt overwinnen en meer lef ontwikkelt. Niet alleen zal je jouw angst(en) beter gaan begrijpen, ook krijg je praktische tips die jou dagelijks kunnen ondersteunen.

Hoe heb ik mijn sociale fobie overwonnen?

De komende maanden zal ik gaan bloggen over mijn sociale angst. Van hoe ik was, wat ik allemaal gedaan heb om er bovenop te komen, mijn behandeling bij Mentaal Beter tot aan mijn leven nu in Madrid. Hoe ik van ongelukkig naar gelukkig werd, van een binnenmens naar een buitenmens en van een hater van sociale activiteiten naar een liefhebber van sociale activiteiten met juist heel veel nieuwe mensen!
Ik hoop dat ik met mijn blogs (het beschrijven van mijn afgelopen drie jaar), mensen met sociale angst of mensen die deze gedachtes herkennen, kan overtuigen dat je gelukkig kunt worden en dat je sociale angst de baas kunt zijn! In mijn volgende blog zal ik vertellen hoe mijn leven was voordat ik hulp zocht en hoe erg de sociale angst mijn leven overheerste.

Oeps. En toen liet ik mijn ‘cafe con leche’ vallen. Midden. In. Dit. Cafeetje. En ja hoor, iedereen kijkt. Uiteraard baal ik, tot het tot me doordringt dat het iedereen kan overkomen. Het belangrijkste is dat ik gewoon met volle zelfvertrouwen heb geholpen met schoonmaken, terwijl iedereen om mij heen bleef kijken. En ik voel me nog steeds goed en gelukkig!

Liefs. Sanne.