Hoe kan ik mijn psychische klachten bespreekbaar maken op het werk?

Durf te vragen! Elke week geeft psycholoog Elvira antwoord op vragen die te maken hebben met psychische klachten. Heb jij een vraag? Laat het ons weten (eventueel in een privébericht) via onze social media kanalen. Wie weet zie je jouw vraag hier binnenkort verschijnen!

  Hoe kan ik aan mijn (toekomstige) werkgever vertellen dat ik lijd aan depressies?
Ik vind het eng om open kaart te spelen. Er rusten zoveel vooroordelen op psychische problemen.

 

Eerlijk zijn is goed, maar zorg goed voor jezelf!
Wat goed dat je het bespreekbaar wilt maken! Zo help je om het taboe rondom psychische klachten te doorbreken. Helaas is het inderdaad nog zo dat niet iedereen ervoor openstaat. Het is daarom verstandig om je hierop goed voor te bereiden en selectief te zijn in wie je het vertelt. Bij voorkeur is dat jouw leidinggevende, maar het kan ook een hr-medewerker of bedrijfsarts zijn.

Denk goed na over wát je zegt. Vertel alleen wat je zelf wilt. Stort niet meteen je hart uit, maar doseer je boodschap. De inhoud moet vooral zijn: wat heb je nodig om je werk goed te doen? Zeg bijvoorbeeld: ik presteer beter in een rustige werkomgeving, kan daar rekening mee worden gehouden? Je hoeft je diagnose niet te noemen. Geef aan wat je zelf doet of wilt doen om er zo goed mogelijk mee om te kunnen gaan.

Ben je aan het solliciteren of net begonnen met een nieuwe baan? Zorg er dan eerst voor dat je een band opbouwt met je werkgever. Dan kan je laten zien wat je waard bent. Je werkgever zal dan ook bereid zijn om meer voor jou te doen.

 

 

 

Privé delen
Publiek delen