Heb ik PTSS?

Durf te vragen! Psycholoog Elvira antwoord op vragen die te maken hebben met psychische klachten. Heb jij een vraag? Laat het ons weten (eventueel in een privébericht) via onze social media kanalen. Wie weet zie je jouw vraag hier binnenkort verschijnen!

Ik werk op de spoedeisende hulp en heb de laatste maanden mensen zien sterven door het coronavirus. Ik heb hier veel last van. Hoe weet ik of ik PTSS heb en wat kan ik hieraan doen?

Posttraumatische stressstoornis of PTSS is een psychische aandoening die ontstaat wanneer iemand geconfronteerd wordt met een onverwachte, stressvolle, ingrijpende gebeurtenis. Hoewel de coronacrisis ons inmiddels al langere tijd bezighoudt, is het ook van zodanig grote schaal dat het bij velen voor angst en onzekerheid zorgt. Het is dan ook niet raar dat als je in de frontlinie werkt, je veel last krijgt van de ervaringen die je daar meemaakt.

Als je na een paar maanden nog steeds last hebt van angstklachten, stemmingsklachten, herbelevingen, nachtmerries, een sterk verhoogde alertheid of gevoelsarmoede door wat je op de spoedeisende hulp hebt meegemaakt, dan heb je mogelijk PTSS ontwikkeld. PTSS zelf behandelen is moeilijk. Een psycholoog kan je helpen om de schokkende gebeurtenis te verwerken. Maar er zijn enkele dingen die je zelf kunt doen.

Alles weten over PTSS?

Lees over onze hulpvraag “PTSS” en kom alles te weten over de symptomen, oorzaken en gevolgen.

Vlak na een schokkende gebeurtenis is het belangrijk dat je rust vindt en steun krijgt in je eigen vertrouwde omgeving. Het kan helpen om je gevoelens te delen. Probeer wat er gebeurd is te bespreken met lotgenoten of collega’s. Door gesprekken te voeren over de traumatische ervaring slijt het gevoel wat die ervaring nog oproept en voel je je minder alleen. Voor veel mensen lucht het op als ze hun verhaal opschrijven en delen. Als je piekert, probeer dat dan steeds weer zo snel mogelijk te stoppen en jezelf af te leiden. Sporten kan je helpen ontladen. Wandelen in de natuur kan helpen ontspannen, net als yoga, ontspanningsoefeningen, meditatie en mindfulness.

 

Privé delen
Publiek delen