Hoe overleef ik de puberteit?

De puberteit kan heel leuk zijn, maar ook raar. Het ene moment ben je blij, het andere moment boos of zelfs verdrietig. Dat is ook niet raar, want er verandert van alles. Zowel in je hoofd als aan je lichaam. Wat de puberteit precies is en hoe je deze periode doorkomt, vertellen we je in dit artikel.

Wat is de puberteit eigenlijk?

De puberteit is een levensfase die iedereen meemaakt. Het betekent dat je je van een kind ontwikkelt tot volwassene. Bij meisjes begint de puberteit vaak tussen de 10 en 12 jaar, jongens zijn ietsje later: tussen de 11 en 13 jaar. Je lichaam maakt tijdens de puberteit hormonen aan die ervoor zorgen dat je gaat puberen. Je hersenen ontwikkelen zich en ook je lichaam verandert. Er gebeurt in de puberteit dus een hoop!

Niets om je voor te schamen
Meestal merk je dat je in de puberteit zit als je lichaam verandert. Je groeit ineens sneller, je krijgt oksel- en schaamhaar en meisjes worden voor het eerst ongesteld. Allemaal heel gewoon en niets om je voor te schamen. Toch is het helemaal niet gek dat je je niet prettig voelt bij al die veranderingen. Maar… bedenk je vooral dat alle jongens en meiden dezelfde veranderingen doormaken en je niet de enige bent. Misschien helpt het om erover te praten? Bijvoorbeeld met je ouders, broer of zus of een vriend(in). Wees in ieder geval niet onzeker. Je bent uniek zoals je bent.

Ruzie? Leg het ook weer bij
In de puberteit schieten je hormonen alle kanten op. Dat doet rare dingen met je. Het ene moment voel je je blij en kan je de hele wereld aan, het andere moment word je boos en ontstaat er misschien zelfs ruzie. Het is heel normaal om je als puber af en toe flink kwaad te maken. Dat kan het geval zijn wanneer je van mening verschilt met iemand, of omdat je ouders je bijvoorbeeld niet begrijpen. Kijk naar waar jij behoefte aan hebt als je boos bent. Misschien wil je even alleen zijn, of erover praten met een vriend(in). Maar wat altijd een goed idee is, is de ruzie weer bijleggen. Wedden dat de ruzie achteraf om niks ging en het dan weer oké is?

Doe leuke dingen
Gaan jouw gedachten alle kanten op en weet je soms niet wat je met jezelf aan moet? Of ben je door de puberteit heel onzeker? Het helpt om erover te praten. En dan het liefst met iemand die precies snapt wat jij doormaakt. Een vriend(in) die even oud is, of een oudere broer of zus, bijvoorbeeld. Het is misschien even eng om het onderwerp ‘puberen’ aan te snijden, maar dikke kans dat je je opgelucht voelt als je merkt dat je erover kunt praten. En zo kom je erachter dat de puberteit helemaal niet raar is! Iedereen maakt het een keer mee en de puberteit gaat vanzelf weer voorbij. Écht!

Privé delen
Publiek delen