Wat doet een psycholoog?

Een psycholoog behandelt mensen met een psychische aandoening, stoornis of andere mentale problemen. Hij of zij kan een diagnose stellen en begeleidt een persoon vervolgens bij de behandeling van het probleem of de stoornis. Vaak bestaat deze behandeling uit persoonlijke gesprekken, maar soms wordt ook de omgeving van de behandelde in de therapie betrokken en is groepstherapie mogelijk.

Een psycholoog heeft een universitaire of hbo-opleiding in de psychologie gevolgd. Psychologen die een universitaire opleiding hebben afgerond, mogen zich registreren in het zogenaamde NIP-register. NIP staat voor Nederlands Instituut van Psychologen. Het is de grootste beroepsvereniging van psychologen in Nederland. Ben je op zoek naar een NIP-psycholoog bij jou in de buurt? Dan kun je die eenvoudig opzoeken met behulp van de NIP-zoekmachine.

Wanneer ga je naar een psycholoog?

Iedereen kan vrijwel bij alle problemen rondom geestelijke gezondheid en psychische stoornissen terecht bij een psycholoog van Mentaal Beter. Deze kan de diagnose stellen en vervolgens een psychologische behandeling samenstellen. Wanneer een psycholoog ook psychotherapeut is, kan hij of zij ook een psychotherapeutische behandeling geven. Wanneer er sprake is van ernstige psychische problemen waarbij medicatie nodig is, dan zal een psychiater geraadpleegd moeten worden. Bij Mentaal Beter kunnen psychologen in samenwerking met een psychiater een behandeling samenstellen.

Wil je graag meer weten over de psychologen van Mentaal Beter? Lees hier dan snel meerdere interviews met onze (gz-)psycholgen!

Privé delen
Publiek delen