6. Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis (APS)
Moeite met zelfstandigheid
Een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis houdt in dat je te maken hebt met een bovenmatige behoefte om verzorgd te worden. Je bent altijd bezig het anderen naar de zin te maken, maar tegelijkertijd voel je frustratie. Daarnaast heb je moeite met:
- voor jezelf opkomen;
- zelf beslissingen nemen;
- 'nee' zeggen tegen mensen en situaties waar je niet achter staat.
Een relatie betekent veiligheid
Iemand met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis zoekt vaak al een nieuwe levenspartners als een relatie op zijn einde is. Een relatie met een ander is gebaseerd op de veiligheid die een relatie biedt, het niet alleen hoeven zijn. Dat maakt het makkelijker verantwoordelijkheid te vermijden en beslissingen en initiatief bij de ander te laten.
Symptomen van afhankelijke persoonlijkheidsstoornis
- onderdanig gedrag;
- verlatingsangst;
- moeite hebben met zelfstandig beslissingen nemen;
- moeite hebben met verantwoordelijkheid dragen;
- niet tegen de mening van anderen in durven gaan;
- niet snel iets alleen doen of ondernemen;
- er alles aan doen om steun en verzorging te krijgen van anderen en niet alleen kunnen zijn;
- altijd iemand nodig hebben.
Mogelijke oorzaken
Het kan zijn dat mensen met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis in hun jeugd te afhankelijk zijn geweest van anderen. Als deze afhankelijke houding in stand is gehouden, kan dit geleid hebben tot het ontwikkelen van dit type persoonlijkheidsstoornis. Lichamelijke en psychische aandoeningen kunnen een verhoogd risico op APS geven, omdat afhankelijkheid van anderen al aanwezig is.
De gevolgen van afhankelijke persoonlijkheidsstoornis
Op sociaal gebied heb je met APS vaak problemen, omdat de volgzaamheid en onderdanigheid door anderen als vervelend wordt ervaren. Mensen zoeken doorgaans naar gelijkwaardige contacten met anderen, dat is met iemand met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis niet mogelijk. Door APS ervaar je zelf frustratie en onmacht en heb je daardoor een verhoogde kans op het hebben van depressie en angsten.
Hoe behandel je deze persoonlijkheidsstoornis?
Vaak worden eerst bijkomende psychische klachten zoals depressie en angst behandeld. Daarnaast wordt er psychotherapie ingezet: door te leren jouw gedrag te doorgronden en bij te sturen, word je sterker en krijg je meer zelfvertrouwen. Zelfstandig zijn en beslissingen durven nemen kun je leren.