De decembermaand is aangebroken – een spannende tijd met feestdagen waarin de meesten van ons hetzelfde doel hebben: een sfeervolle, gezellige en warme tijd beleven. Toch is deze spannende periode niet voor iedereen even leuk. Voor kinderen met ADHD of autisme breekt er een extra spannende tijd aan in december. Het is dé maand waarin Sinterklaas en/of de Kerstman voor een spannende beleving zorgen en waarin knallend vuurwerk zorgt voor een feestelijke inhuldiging van het nieuwjaar. Kortom, het is een maand anders dan andere maanden met ontzettend veel verschillende prikkels. Voor kinderen met ADHD of autisme en hun ouders/verzorgers kan december daarom voor veel extra stress zorgen.
Om de decembermaand zo aangenaam mogelijk door te komen, delen wij een aantal adviezen. Lees snel verder en verlicht je decemberstress!
Onze 5 tips tegen decemberstress:
1. Keuzes maken – Laat u uw kinderen bijvoorbeeld alleen kijken naar het Sinterklaasjournaal of kijken jullie samen? Kinderen worden overspoeld met informatie en gebeurtenissen die ze misschien niet meteen begrijpen. Zo heeft Sinterklaas regelmatig een probleem met de stoomboot. Vooral jonge kinderen zien geen verschil tussen fantasie en de werkelijkheid. Praat na de uitzending samen erover, zodat er geen onduidelijkheden meer zijn. Kijk desnoods nog een keer naar de herhaling!
2. Duidelijke planning – Een goed begin is het halve werk, daarom is het belangrijk dat ouders een goede planning maken. Zorg als ouders/verzorgers er zelf voor dat je precies weet wat er gebeuren gaat. Bespreek bijvoorbeeld met de kinderen op welke wijze Sinterklaas of kerst gevierd zal worden. Is dat thuis of bij familie? Het is voor kinderen van groot belang om te weten waar ze aan toe zijn. Is de planning rond? Breng dán pas de kinderen ervan op de hoogte. Probeer je aan deze planning te houden, dit geeft rust en overzicht.
3. Duidelijkheid – Maak samen met de kinderen een aftelkalender. Maak inzichtelijk wanneer Sinterklaas of de Kerstman er is. Laat de kinderen elke dag een kruisje zetten waarmee duidelijk wordt wanneer zij cadeautjes mogen gaan openmaken. Vergeet ook zeker niet om duidelijk te maken wanneer Sinterklaas of de Kerstman weer weggaat. Voor kinderen kan het lastig te begrijpen zijn dat ze weer weg zijn, omdat ze het niet gezien hebben.
4. Rust – Zorg dat thuis een ontspannen plek is voor prikkelbare kinderen. Denk na of het wel zo verstandig is om het huis uitbundig te versieren. Op locaties zoals school, winkels en straten is al genoeg versiering rondom de feestdagen. Thuis zou juist moeten dienen als een fijne plek waar kinderen in alle rust de prikkels kunnen verwerken. Maak als ouders of verzorgers ook de keuze om wel/niet mee te doen aan winkelactiviteiten gericht op kinderen.
5. Afleiding – Het jaar sluiten we af met de oud- en nieuwviering. Vuurwerk wordt bijna altijd veel te vroeg afgestoken. Voor kinderen met autisme zijn deze harde knallen geen pretje. Probeer op oudejaarsdag zoveel mogelijk afleiding en rust te zoeken. Ga bijvoorbeeld samen oliebollen of appelflappen bakken, spelletjes doen, of buiten in het bos een wandeling maken.
Het blijft helaas een feit dat ‘decemberstress’ niet in zijn geheel kan worden weggenomen. Maar met deze adviezen kan het allemaal wel wat draaglijker worden, zodat er toch genoten kan worden van deze feestelijke maand!