Moet je altijd medicatie slikken als je ADHD hebt?

Durf te vragen! Elke week geeft psycholoog Elvira antwoord op vragen die te maken hebben met psychische klachten. Heb jij een vraag? Laat het ons weten (eventueel in een privébericht) via onze social media kanalen. Wie weet zie je jouw vraag hier binnenkort verschijnen!

Ik vermoed dat ik ADHD heb en wil dit binnenkort laten onderzoeken. Moet je altijd medicatie slikken als je gediagnosticeerd wordt met ADHD of zijn er ook alternatieven?

 

De reguliere behandeling van ADHD bestaat uit een combinatie van medicatie en cognitieve gedragstherapie. Deze medicatie is vaak Ritalin of een vergelijkbaar medicijn zoals Concerta, Clonidine of Strattera. De therapie kan bestaan uit psycho-educatie en ondersteuning bij het organiseren en structureren van het dagelijks leven. Ook individuele coaching omtrent andere ADHD thema’s, een vaardighedengroep of mindfulness zijn mogelijk.

Inmiddels wordt steeds meer bekend dat het ook mogelijk is om ADHD te behandelen zonder medicatie. Een behandeling met (alleen) medicatie is namelijk niet voor iedereen geschikt. Veel mensen krijgen last van bijwerkingen bij langdurig gebruik of ervaren klachten als de medicatie uitgewerkt raakt. Ook kunnen klachten blijven bestaan ondanks het gebruik van medicatie. 

Meer lezen over ADHD?

Lees meer over onze hulpvraag “ADHD” en kom meer te weten over de oorzaken, symtomen en gevolgen.

Er zijn tegenwoordig meerdere soorten alternatieve behandelingen voor ADHD. Klassieke homeopathie is het bekendste voorbeeld. Neurofeedback is een relatief moderne alternatieve behandelwijze; het geeft grotendeels dezelfde effecten als de effecten die met medicatie worden bereikt. Een aantal studies hebben aangetoond dat deze effecten lange tijd blijven bestaan. Dit zou een extra reden kunnen zijn om deze behandeling te overwegen. Een derde alternatieve methode is het PVG dieet. Bij dit dieet kunnen de symptomen van ADHD aanzienlijk verminderen door het niet meer eten van bepaalde voedingsstoffen. Van de drie alternatieve behandelingen die er zijn, is neurofeedback echter de methode waar de meeste wetenschappelijke onderbouwing voor is.

 

 

 

Privé delen
Publiek delen